21.11.2008. / 09:33

Autor: Katarina Zorić

Afera Dragulji

Zagorec: Nisam kriv

Afera dragulji otkrivena je tijekom suđenja Hrvoju Petraču zbog otmice Zagorčeva sina Tomislava. Tada je bivša Zagorčeva tajnica Snježana Šiprag posvjedočila da je Zagorec odnio drago kamenje

Zagorca se tereti da je zlorabio položaj i ovlastiZagorca se tereti da je zlorabio položaj i ovlastiJutros je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu. Optužnica ga tereti da je zlorabio položaj i ovlasti. Osumnjičen je da je 2000. godine, odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa MORH-a odnio torbu s draguljima. Pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Siniša Pleše, Zagorec je rekao da se ne osjeća krivim.

Tereti ga se da je kao pomoćnik ministra ovlašten za kupnju oružja, u rujnu 1993. od njemačkog trgovca Josefa Rothaichnera preuzeo drago kamenje, kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara koje je MORH Rothaichneru platio za nabavu oružja za obranu Hrvatske. Zagorec je dragulje držao u sefu u svome uredu, ali ih nije evidentirao u službenoj dokumentaciji. Kada je početkom 2000. godine razriješen dužnosti, dragulje nije razdužio, nego ih je iznio iz MORH-a. Time je, smatra tužiteljstvo, pribavio nezakonitu imovinsku korist i oštetio državni proračun.

Afera dragulji otkrivena je tijekom suđenja Hrvoju Petraču zbog otmice Zagorčeva sina Tomislava. Tada je bivša Zagorčeva tajnica Snježana Šiprag posvjedočila da je Zagorec odnio drago kamenje.

Istrega je pokrenuta prije godinu i pol dana, a Zagorcu je tada određen pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na dokaze i svjedoke te teških okolnosti kaznenog djela. Međutim, najodlikovaniji hrvatski general pobjegao je u Austriju.

Sutkinja Erna Dražančić ispitala je više svjedoka, među kojima i njemačkog trgovca Josefa Rothaichnera, bivšeg ravnatelja HIS-a Miroslava Tuđmana, nedavno ubijenog novinara Ivu Pukanića te Josipa Fereka, bivšeg Zagorčeva poslovnog partnera. Iskazi svih saslušanih svjedoka do sada su ostali nepoznati.

Fotogalerija

  • Zagorca se tereti da je zlorabio položaj i ovlasti

Vezane vijesti

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika