21.11.2008. / 17:03

Autor: Petra Horvat

Dopune zakona

Obrtnici će se moći baviti uvozom i izvozom naoružanja

Osim Zakona o naoružanju, Vlada predlaže i izmjene Zakona o poljoprivrednim zemljištima, Pomorskog zakonika, Zakona o državnom odvjetništvu, te Zakona o carinskoj tarifi

Vlada je Saboru danas uputila prijedlog dopunama Zakona o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme, kako bi bio ukinut monopol agencije Alan u uvozu i izvozu naoružanja i omogućilo da to mogu obavljati i obrtnici.

"Agencija Alan će to ubuduće moći činiti pod jednakim uvjetima kao i obrtnici registrirani za obavljanje poslova uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme, upisani u Očevidnik takvih uvoznika i izvoznika", rekao je ministar obrane Branko Vukelić.
Vođenje jedinstvene evidencije o izvezenom i uvezenom naoružanju i vojnoj opremi biti će podijeljeno na tri ministarstva: gospodarstva, obrane i MUP-a. Tu je evidenciju do sada vodila agencija Alan.

Vlada predlaže i brisanje odredbe da se ugovori o nabavi naoružanja za MORH i MUP u pravilu zaključuju s domaćim proizvođačima.

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila i novi zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim će se, tvrdi Božidar Pankretić, ubrzati raspolaganje i gospodarenje tim zemljištem, te pooštriti uvjete za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta. Zakonom se utvrđuje i da vlasnici poljoprivrednog zemljišta ne mogu biti stranci, osim ako to nije uređeno međunarodnim ugovorima.

Novim zakonom određene su i kazne za neobrađeno poljoprivredno zemljište, reguliran zakup, koncesija ili prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta. Također, biti će osnovana Agencija za poljoprivredno zemljište koja će obavljati poslove okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta i unapređenja gospodarenja njime.

U izmjenama Pomorskog zakonika, kao kriterij za međunarodnu nadležnost hrvatskih sudova za suđenje u sporovima za štetu nastalu zbog tjelesnih ozljeda ili smrti pomoraca utvrđuje prebivalište člana posade broda.

Dopune Zakona o državnom odvjetništvu Vlada je predložila kako bi se, između ostalog, reguliralo da se pri primanju u tu službu vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti.

Izmjenama Zakona o carinskoj tarifi ukida se naplata carinske pristojbe od 10 kuna po svakoj podnijetoj carinskoj deklaraciji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika