22.11.2008. / 11:21

 

Aubury predsjednica ljevice

Segolene Royal poražena u unutarstranačkim izborima

U prvom krugu, Royal je bila u prednosti, no u drugom krugu došlo je do preokreta, zahvaljujući prvenstveno odluci trećeplasiranog kandidata Benoita Hamona, koji je nakon ispadanja iz konkurencije savjetovao svojim biračima da svoj glas daju Aubury

Bivša predsjednička kandidatkinja Segolene Royal izgubila je u utrci za lidersku poziciju socijaldemokrata u Francuskoj od Lille Martine Aubury, aktualne gradonačelnice i bivše ministrice rada i socijalne skrbi u vladi Lionela Jospina. Aubry, koja je najpoznatija na političkoj sceni po svom zagovaranju 35-satnog radnog tjedna, dobila je izbore osvojivši 50.02% glasova u drugom krugu, nakon kojega je Royal izborila 49.98% glasova.

Već duže vrijeme, s obzirom na mijene u francuskoj (ali i europskoj) političkoj sceni, socijaldemokrati su bili rastrgani zahtjevima treba li stranku usmjeriti bliže političkom centru ili i dalje voditi tradicionalnu ljevičarsku politiku.

Segolene Royal u predizbornom razdoblju nerijetko je bila metom unutarstranačkih kritika, a predbacivalo joj se da svojim pogledom na politiku odzima ideološki identitet jednoj od najstarijih stranaka ljevice u Europi, te se sve više pomiče prema centru.

U prvom krugu, Royal je bila u prednosti, no u drugom krugu došlo je do preokreta, zahvaljujući prvenstveno odluci trećeplasiranog kandidata Benoita Hamona, koji je nakon ispadanja iz konkurencije savjetovao svojim biračima da svoj glas daju Aubury. Hamon je poznat kao političar koji predstavlja dio stranke sa krajne lijevim stavovima, što je i istaknuo nakon neizravnog iskazivanja povjerenja Aubury, kazavši kako je bolje birati manje zlo od politike koju zastupa Segolene Royal.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika