26.11.2008. / 09:06

Autor: Hrvoje Šimičević

Ekonomski stručnjak o krizi

Lovrinčević: Zamrzavanje plaća jedina je opcija

Prema mišljenju Lovrenovića, alternative za zamrzavanje plaća u ovom trenutku nema. Država sada treba svesti proračunski deficit na nulu, kako bi se time pokazalo da se mogu kontrolirati javne financije, dok pritom odustajanje od porasta plaća u državnom sektoru nije prevelika cijena, ističe ekonomski stručnjak

Tijekom sljedeće godine, hrvatskim će građanima zbog financijske krize i recesije na tržištu biti najvažnije zadržati svoje radno mjesto, a tek će tada do izražaja doći privilegiranost zaposlenih u državnom sektoru, nakon što u privatnom sektoru dođe do otpuštanja. Pritom će visina plaće biti manje važno pitanje, jer će dominirati ovi problemi, kazao je za Večernji list ekonomski stručnjak dr. Željko Lovrinčević. Sindikati bi danas trebali donijeti odluku o Vladinom prijedlogu o zamrzavanju državnih plaća tijekom prvog polugodišta, a zbog dosadašnje retorike sindikalnih središnjica po ovom pitanju, nije sasvim jasno na koju će se opciju odlučiti.

Prema mišljenju Lovrenovića, alternative za zamrzavanje plaća u ovom trenutku nema. Država sada treba svesti proračunski deficit na nulu, kako bi se time pokazalo da se mogu kontrolirati javne financije, kaže Lovrinčević, dok pritom odustajanje od porasta plaća u državnom sektoru nije prevelika cijena. "Kad se nađu na financijskom tržištu radi novih ili refinanciranja starih kredita, čak i privatne tvrtke prvo se susreću s pitanjem o stanju javnih financija. Zato je važno da država uravnoteženjem proračuna pošalje snažan signal u inozemstvu", kazao je za Večernji Lovrinčević.

Nadalje, dr. Lovrinčević smatra kako su u ovom slučaju nužne reforme, te da se ne smiju ponavljati pogreške koje su se manifestirale kompenzacijom velikih infrastrukturnih projekata. "Novca za takve stvari trenutačno nema jer danas nedostaje jeftini strani kapital, što je prije bio uvjet za ovakve intervencije. Prema njegovom mišljenju, ukoliko država već upotrebljava intervencionizam, treba ga usmjeriti u srednja i mala poduzeća ili pak obranu izvoza", dodaje.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika