27.11.2008. / 15:08

Autor: Sandra Županić

Prvi u Hrvatskoj

Zagreb dobiva dojavni centar za hitne situacije

Ured za upravljanje u hitnim situacijama osnovan je početkom godine jer gradski čelnici smatraju da je Zagreb kao glavni grad Hrvatske i europska metropola, suočen s povećanom mogućnošću raznih oblika katastrofa, nesreća, opasnosti, rizika i prijetnji te posljedicama koje mogu proizvesti

Zagreb bi uskoro trebao dobiti jedinstveni dojavni centar iz kojeg bi se u hitnim situacijama trebalo koordinirati policijom, vatrogascima, službom 112 i civilnom zaštitom. Osnivanje dojavnog centar vodi zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama i to je njihov prvi veliki projekt. Ured trenutno za centar nabavlja vrijednu komunikacijsku opremu na koju će u početku biti potrošeno nešto više od milijuna kuna.

Tim će novcem biti kupljena prijenosna računala za komunikaciju na terenu, satelitska oprema, nadograđen telekomunikacijski sustav i proširen sustav snimanja poziva. Lokacija dojavnog centara, radi sigurnosti, je tajna, istaknuli su iz  zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama osnovan je početkom godine jer gradski čelnici smatraju da je Zagreb kao glavni grad Hrvatske i europska metropola, suočen s povećanom mogućnošću raznih oblika katastrofa, nesreća, opasnosti, rizika i prijetnji te posljedicama koje mogu proizvesti. Zadaća ovog ureda je obavljanje poslova obrane, civilne zaštite, zaštite i spašavanja od elementarnih nepogoda, vatrogastva i zaštite od požara.  

Kalinić: Zagreb će dobiti novi centar za krizne situacije na tajnoj lokaciji

Pavle Klainić, pročelnik Ured za upravljanje u hitnim situacijama, najavio je da je glavni zadatak njegovog ureda gradnja velikog centara za upravljanje u kriznim situacijama. Ovim bi se centrom koristio Zagreb, a u slučaju da dođe do neke veće katastrofe on bi bio zapovjedna baza za cijelu Hrvatsku. Za potrebe centra vjerojatno će se graditi novu zgrada, također na tajnoj lokaciji, koja će moći izdržati najjači udar potresa te bilo koji kemijski i biološki udar.  


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika