02.12.2008. / 17:03

Autor: Katarina Zorić

Propali pregovori o plaćama

Sindikati odbili Vladin prijedlog o rastu plaća

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je novinarima kako se nada da će se sindikati predomisliti do petka, kada će Vlada zauzeti konačno stajalište u vezi plaća. Međutim, sindikalni čelnici ustvrdili su da je odbijanje Vladina prijedloga njihova konačna odluka

Pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi završili su danas neuspješno, nakon što su sindikati odbili Vladin prijedlog o rastu plaća u 2009. za 3,5 posto.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je novinarima kako se nada da će se sindikati predomisliti do petka, kada će Vlada zauzeti konačno stajalište u vezi plaća. Međutim, sindikalni čelnici ustvrdili su da je odbijanje Vladina prijedloga njihova konačna odluka.

"Novi Vladin prijedlog osigurava zaposlenima u prosvjeti i znanosti rast plaća od ukupno šest posto tijekom 2009., a ostalim javnim i državnim službenicima za 3,5 posto", rekao je član Ekonomskog vijeća dr. Željko Lovrinčević. To znači da bi prosvjeti i znanosti realni standard rastao za 1,5 posto, a ostali bi pratili rast inflacije, što su puno bolji uvjeti nego u gospodarstvu, ocijenio je Lovrinčević.

Na sjednici u petak Vlada će odlučiti hoće li poštivati sporazum o plaćama koji javnim i državnim službenicima jamči rast plaća od 1. siječnja 2009. za šest posto ili će ga raskinuti. Ako dođe do raskida sporazuma, plaće bi porasle samo za vrijeme tromjesečnog otkaznog roka, a potom bi pale za šest posto. 

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika