Objavljeno u Nacionalu br. 682, 2008-12-08

Autor: Orhidea Gaura

Salon

'Kamelije' kobne za tri primabalerine

Tri prvakinje Baleta HNK Zagreb na bolovanju su više od mjesec dana zbog ozljeda na probama i izvedbama 'Dame s kamelijama' te ih je zamijenila primabalerina milanske Scale

Ervina SulejmanovaErvina SulejmanovaIako su u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu karte za gotovo sve baletne predstave uoči Božića rasprodane, u javnosti malo tko zna da su čak tri prvakinje baleta, Edina Pličanić, Milka Hribar-Bartolović i Ervina Sulejmanova, zbog ozbiljnih ozljeda na bolovanju već više od mjesec dana. Za sve tri prvakinje baleta kobna je bila ovogodišnja 'Dama s kamelijama', premijerno izvedena 24. listopada. Edina Pličanić, koja je glavnu ulogu trebala dijeliti s Milkom Hribar Bartolović, ozlijedila je koljeno na generalnoj probi dva dana uoči same premijere. Već na drugoj izvedbi i Milka Hribar-Bartolović doživjela je nezgodu, povrijedivši ligamente stopala. Iako se nezgoda dogodila na samom početku predstave, kao prava profesionalka uspjela je odigrati glavnu rolu do kraja, riskirajući time, međutim, još ozbiljniju ozljedu. Samo nekoliko dana kasnije, na probi za istu predstavu, koljeno je ozlijedila i prvakinja zagrebačkog baleta Ervina Sulejmanova, koja je u 'Dami s kamelijama' trebala igrati kao jedna od alternacija za ulogu Olimpije.

Edina PličanićEdina PličanićA za razliku od nogometaša oko kojih se brinu cijeli liječnički timovi, naše su primabalerine kad im se dogode ozbiljne ozljede prepuštene same sebi i redovnom čekanju u bolnicama. Tako je Edina Pličanić, prvakinja baleta višestruko ovjenčana Nagradom hrvatskog glumišta te dobitnica Medalje Grada Zagreba, za činjenicu da je zadobila puknuće prednjeg križnog ligamenta doznala tek više od mjesec dana nakon ozljede jer je najprije morala čekati na pregled kod liječnika, a potom i na magnetsku rezonancu. Isto će tako morati čekati i na operaciju. Da Hrvatsko narodno kazalište, primjerice, na svakoj predstavi ima dežurnog kućnog fizioterapeuta koji bi na licu mjesta mogao pregledati ozlijeđene balerine, Milka Hribar-Batolović, koja se ozlijedila na samom početku predstave, možda ne bi samo stisnula zube i odlučila otplesati do kraja, riskirajući tako još veću ozljedu. Ovako i nakon šest tjedana još uvijek osjeća bolove. Ta nagrađivana prvakinja ima sreće što joj je suprug fizioterapeut pa je može najbolje uputiti. Inače bi, poput mnogih svojih kolega, također bila prepuštena sama sebi.

Milka Hribar-BartolovićMilka Hribar-BartolovićNema sumnje, u HNK bi se sredstva za bolju zdravstvenu skrb za balerine smatrala luksuzom, ali zato nije nikakav problem plaćati honorar i troškove smještaja za gošću iz milanske Scale. U baletnim se krugovima može pak čuti i kako nije čudno da se prvakinje baleta ozlijeđuju kad se cijeli repertoar zasniva na njih dvije i očito ih nema tko zamijeniti. Je li tu riječ o lošoj organizaciji posla i vođenja baleta ili o čistoj slučajnosti? Sigurno je samo da će Edina Pličanić zbog predstojeće operacije morati propustiti cijelu sezonu, dok Milka Hribar-Bartolović nije još ni približno sposobna vratiti se na pozornicu. Kako je Irena Pasarić već najavila dovođenje nove gošće za Labuđe jezero, pitanje je što onda ostaje od zagrebačkog baleta te zar nitko od mladih snaga nije dovoljno dobar za nastup u glavnim rolama. Neki problem vide u tome da se mladim plesačicama ne daje dovoljno prilika niti se s njima sistematski radi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika