10.12.2008. / 13:43

Autor: Hrvoje Šimičević

Ministar financija o krizi

Šuker prijeti MMF-om

Ova izjava sasvim sigurno ilustrira ozbiljnost cjelokupne situacije, u kojoj se Hrvatska već nalazi, a pravi razmjeri krize mogli bi se očitovati već početkom sljedeće godine

Ministra financija Ivan Šuker upozorio je danas da će, ukoliko Hrvatskoj ne pođe za rukom refinanciranje golemih zaduženja, Vlada morati zatražiti pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda. "Ako Hrvatskoj ne pođe za rukom refinancirati zaduženja svi možemo očekivati sudbinu Islanda, Mađarske, Srbije, Latvije koji su bili prisiljeni na sklapanje aranžmana s MMF-om", kazao je ministar Šuker. Ova izjava sasvim sigurno ilustrira ozbiljnost situacije u kojoj se Hrvatska već nalazi, a pravi razmjeri krize mogli bi se očitovati već početkom sljedeće godine.

"Glavni problem za Hrvatsku u 2009. godini je reprogram 8,4 milijarde eura duga koji dolazi na naplatu hrvatskom gospodarstvu, kao i 4 milijarde eura, koliko će, prema procjenama Hrvatske narodne banke, iznositi manjak tekućeg računa platne bilance", kazao je Šuker. Ovime je potvrđeno prošlomjesečno pisanje Nacionala, da će teška financijska situacija posljedično uvjetovati izvanredne mjere za dobivanje vitalno potrebnih financija, kao što bi to moglo biti obraćanje za pomoć kod MMF-a. Ministar Šuker promaknuo se tako u prvog člana Sanaderove administracije koji se javno i prilično decidirano pozvao na MMF, i to pred saborskim zastupnicima.

Naime, premijer Sanader, ali i ostali članovi Vlade, donedavno su u javnosti opciju eventualnog pregovaranja s MMF-ov rezolutno odbijali, isključivši bilo kakvu mogućnost da se to dogodi. Pritom je Vlada prijeko potrebni novac planirala namjeriti posredstvom drugih izvora. Međutim, s obzirom na činjenicu da gospodarstvu trenutačno treba novac, bez kojeg je nemoguć gospodarski rast; postavlja se pitanje na koji će način država uz postojeći deficit izvući potrebne financije preko zaduživanja, a da se pritom održi kakav-takav plan o gospodarskom rastu. Ključna stvar u ovom trenutku za Vladu predstavlja pitanje uravnoteženog proračuna, odnosno pronalaska načina kako da se postojeći deficit od 1,6 posto; koji je kao takav dostavljen Saboru-smanji na razinu ispod 1 posto BDP-a.

“Vlada će uložiti izuzetan napor da u konačnici predožimo uravnoteženi proračun te da pomoću svojih amandmanima u idućih nekoliko dana dođemo do deficita koji će biti ispod 1 posto BDP-a”, istaknuo je premijer Ivo Sanader, iz čega se isčitava kako prijedlog proračuna, težak 128,9 milijardi kuna uz deficit 1,3 posto, nije konačan.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika