10.12.2008. / 20:00

Autor: Petra Horvat

Policijska akcija 'Šok'

Borovec potvrdio da je uhićeno šest osoba

Faber je izjavio da je akcija 'Šok' izraz proaktivne uloge policije koja se u posljednje vrijeme provodi u obračunu s organiziranim kriminalom

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izjavio je da je u policijskoj akciji "Šok" uhićeno šest osoba koje se povezuje sa kriminalnim podzemljem. Za sada nije poznato za što ih se tereti.

Prema neslužbenim informacijama Večernjeg lista, policija je jutros u jednoj od pretraga pronašla novac, oružje, razne mobitele, te popis dužnika

"Za sada ne možemo iznositi pojedinosti policijske obrade, no policija će sutra popodne održati izvanrednu konferenciju za novinare", rekao je. Ipak, potvrdio je da je telefonski razgovarao s miljenkom Žajom Krojfom koji mu se sam javio. O pojedinostima razgovora nije želio razgovarati.

"Osobno sam razgovarao s ravnateljem policije Krunoslavom Borovcem i rekao mu da nisam bjegunac. Rekao mi je da on to zna i da o ničemu nema pojma. Ovo je novinarska hajka na mene", ranije je izjavio Miljenko Žaja Krojf. Rekao je i da nikada nije bio osuđen u Hrvatskoj niti BiH.

Tvrdnje medija da su uhićeni braća Rodić, Josip Antić Zef, Josip Glasnović Švabo i Ivan Marić, Borovec nije potvrdio niti demantirao.

Jutarnji list je objavio da braća Rodić nakon privođenja nisu željela odvjetnika. Braća navodno tvrde kako nisu planirali nikakvo kriminalno djelo, te da  ih policija tereti za djela koja nisu počinili.

Vladimir Faber je izjavio za Jutarnji da je "akcija "Šok" izraz proaktivne uloge policije koju u posljednje vrijeme provodimo kada je u pitanju obračun s organiziranim kriminalom". Rekao je i da postoje indicije da se osobe privedene u toj akciji  može povezati s više teških kaznenih djela, te "eventualnim daljnjim obračunima u zagrebačkom podzemlju".

Privedena braća Rodić zbog sumnji da pripremaju ubojstvo Policijska akcija "Šok", usmjerena prema pripadnicima krim miljea, jutros je započela nakon dugotrajnih priprema.

U tijeku su pretresi i kriminalističke obrade nad počiniteljima više kaznenih dijela, što je potvrdio ravnatelj policije Krunoslav Borovec. O ostalim detaljima nije želio govoriti kako akcija ne bi bila opstruirana.

Prema neslužbenim podacima, na meti istrage našli su se i Miljenko Žaja Krojf, koji je poznat sa suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji, Josip Antić Zefo, koji se smatra jednim od najiskusnijih hrvatskih kamatara, te ima podeblji dosje zbog premlaćivanja i iznuda, te braća Rodić - Sebastijan, Zoran i Roko.

"Županijski sud u Zagrebu izdao je nalog za pretres više kuća, stanova i automobila u vlasništvu osobama s podebljim dosjeom", potvrdio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Odvjetnik Miljenka Žaje Krojfa je Ljubo Pavasović Visković, koji je potvrdio informaciju da je policija jutros pretresla stan njegovog klijenta. Rekao je i da njegov klijent tada nije bio u stanu, a nije znao reći ni gdje se sada nalazi. Također, kaže da ga policija nije obavijestila zbog čega policija traga za njim.

"Osobno sam razgovarao s ravnateljem policije Krunoslavom Borovcem i rekao mu da nisam bjegunac. Rekao mi je da on to zna i da o ničemu nema pojma. Ovo je novinarska hajka na mene", tvrdi Miljenko Žaja Krojf. Rekao je i da nikada nije bio osuđen u Hrvatskoj niti BiH.

Krojf je navodno bio pripadnik skupine kojoj je na čelu bio Zlatko Bagarić. Također, on i Nikica Jelavić bili su u Bagarićevom društvu kada je ubijen. godinu dana nakon Bagarićeve smrti, Krojf je teško ozlijeđen u eksploziji bombe koja je podmetnuta pod njegov automobil. Bomba je eksplodirala usred vožnje zagrebačkim naseljem Dubrava, a Krojf je ostao bez desne potkoljenice.

Prema neslužbenim podacima Jutarnjeg lista, braća Rodić su privedena zbog sumnje u pripremanje osvete za ubojstvo njihova 42-godišnjeg brata Vinka, koji je 18. veljače izrešetan u kafiću Bugzy u zagrebačkom naselju Dubrava

Braća Rodić su bila pod sumnjom zbog ubojstva Zlatka Bagarića, a na suđenju ih se teretilo da su ga 1998. s više hitaca likvidirali ispred lokala Nk Dubrava. Zoran je zbog ubojstva osuđen na tri godine zatvora, dok su Vinko i Lazar oslobođeni.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika