11.12.2008. / 11:12

Autor: Petra Horvat

Beograd

Tadić poručio Mesiću neka ne 'dijeli lekcije drugim liderima'

'Nitko na Balkanu nema ni političko ni moralno pravo dijeliti lekcije drugim liderima', poručio je predsjednik Srbije

Nekoliko nastupa hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, u kojima je kritizirao premijera republike Srpske Milorada Dodika, srpski je predsjednik Boris Tadić ocijenio neprimjerenima.

"Kao što svijet nije prepoznao politiku Slobodana Miloševića, tako ni danas ne prepoznaje politiku Milorada Dodika", rekao e Mesić prilikom nedavnog posjeta SAD-u. Upozorio je da, kada bi Dodik uspio RS priključiti Srbiji, Hrvati  koncentrirani u Hercegovini također bi se željeli priključiti Hrvatskoj. Kada bi se to dogodilo, rekao je Mesić, ta bi mala država postala utočište terorista ovog svijeta.

Tadić je, tijekom sastanka s visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom, u Beogradu naglasio da se Srbija "ne miješa u unutrašnja politička zbivanja u BiH i ne dijeli lekcije tamošnjim liderima". "Nitko na Balkanu nema ni političko ni moralno pravo dijeliti lekcije drugim liderima. Umjesto toga, važno je da se ugledamo na zemlje srednje Europe koje su uzajamno se podržavajući postale članice EU-a, usprkos povijesnim sukobima i neslaganjima", izjavio je Tadić.

Napomenuo je i da Srbija, kao jamac Daytonskog sporazuma, nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet BiH, ali da se isti sporazum može mijenjati jedino suglasnošću triju konstituivnih naroda. "Stoga podržavam načelni dogovor predstavnika Bošnjaka, Srba i Hrvata o ustavnim promjenama", rekao je. Na kraju je pozdravio sve napore koje je susjedna država uložila radi približavanja europskim integracijama. 

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika