12.12.2008. / 08:11

Autor: Nacionalova redakcija

Priopćenje Gotovininih odvjetnika

U Novom listu reciklirana vijest Nacionala iz 2005.

"Smatramo da nemamo razloga komentirati današnju "ekskluzivu" Novog Lista, s obzirom na to da se današnji tekst moze smatrati kao reciklirana vijest od prije četiri i pol godine ili, u najgorem slučaju, plagijat orginalnog teksta novinara Ive Pukanića", stoji u propćenju Gotovinina odvjetničkog tima

U povodu teksta objavljenog u Novom listu koji govori o "laznoj putovnici Kristijana Horvata," priopćenjem se jučer oglasio odvjetnički tim generala Ante Gotovine koji medijima želi skrenuti pozornost da je "vijest" Novog lista gotovo identitčna tekstu Ive Pukanića koji je objavljen u Nacionalu, 3. travnja 2005 godine.

"Smatramo da nemamo razloga komentirati današnju "ekskluzivu" Novog Lista, s obzirom na to da se današnji tekst moze smatrati kao reciklirana vijest od prije četiri i pol godine ili, u najgorem slučaju, plagijat orginalnog teksta novinara Ive Pukanića", stoji u propćenju Gotovinina odvjetničkog tima.

U Nacionalovom tekstu "Gotovinino lažno ime je Kristijan Horvat" objavljeno je da se to ime nalazilo u falsificiranoj putovnici koja mu je napravljena 2001. godine. Gotovinino lažno ime u to su vrijeme znale  tajne službe, točnije Obavještajna agencija (OA) te POA i policija koje su o tome obavijestile Interpol i sebi bliske tajne službe kao što je MI6.

Kako je Ivo Pukanić tada napisao, zbog falsificirane putovnice mnogi su imali problema poput tadašnjeg Gotovinina odvjetnika Marijana Pedišića i bivšeg djeltanika MUP-a Dražena Fazlića. Policajci su tada Fazlića pokušali nagovoriti da prizna kako je on naručitelj lažne putovnice te da kao konačnog nalogodavca okrivi odvjetnika Marijana Pedišića.

Ivo Pukanić ukazao je tada na jednu nelogičnost. Naime, Ante Gotovina napustio je Hrvatsku u petak 20. srpnja 2001., kada je saznao da će sutradan biti otvorena zapečačena omotnica u kojoj se nalazi haaška optužnica protiv njega pa se nametnulo pitanje pitanje zašto mu je trebala lažna putovnica krajem kolovoza. Ni krajem srpnja niti krajem kolovoza još uvijek za njim nije bila raspisana međunarodna tjeralica, te mu je eventualno služenje lažnom putovnicom moglo samo naštetiti prilikom napuštanja Hrvatske ili kretenja po svijetu.

Gotovina je imao i francusku putovnicu s kojom je mogao putovati u bilo koju zemlju svijeta a da mu za razliku od hrvatske putovnice, ne treba viza. Stoga se Ivo Pukanić tada zapitao zašto je Gotovini trebala ta lažna putovnica i je li mu uopće ikada predana te je li on tu putovnicu ikada koristio.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika