14.12.2008. / 17:05

Autor: Hrvoje Šimičević

Čepovi i retorika presudili

Stanković prekinuo emisiju nakon 'predstave' Leta 3

Znao sam da su nepredvidivi, i da se ovakvo nešto moglo dogoditi, kazao je Stanković, ističući s duge strane kako na kraju i nije previše iznenađen onime što su učinili

Voditelj i urednik Aleksandar Stanković završio je danas prije predviđenog vremena emisiju Nedjeljom u 2, u kojoj su gostovali članovi grupe Let 3, nakon što su se oglušili na zamolbe da ne psuju i izvode 'performanse' po kojima su u svom glazbenom radu prepoznatljivi. Naime, dvojac iz spomenute grupe, poznati pod nadimcima Prlja i Mrle, tijekom cijele su emisije upotrebljavali 'neprimjeren' riječnik, u kontekstu bilo kojeg pitanja upućenog od strane Stankovića. Iako ih je voditelj konstantno upozoravao da to ne čine, 'jer su se tako dogovorili prije emisije' oni bi se ispričali, s poantom da više to neće raditi.

No, vrhunac svega uslijedio je pred kraj emisije kad su se obojica ustali, te na zaprepaštenje Stankovića zaista izveli performans s ispaljivanjem plutenih čepova iz stražnjice uz popratne dimne efekte. Voditelj je promptno reagirao, prekrivši njihove pozadine s vlastitim sakoom. Kad je poslije toga uslijedilo spominjanje njihovog singla 'neprimjerenog naziva', Stanković je odlučio prekinuti emisiju, ispričavši se gledateljima kod kojih je ovaj performans prouzročio "duševne boli". Prije samog izvođenja performansa riječki glazbenici, koji su nedavno na sudu novčano kažnjeni zbog identičnog umjetničkog izričaja na varaždinskoj pozornici, iznijeli su objašnjenje prema kojem koriste ove čepove u svakodnevnoj praksi, i to u ljekovite svrhe.

Čep se može u određenom trenutku izvaditi, staviti u čaj, i popiti, kazao je Mrle, te dodao kako je poznato da su to radili i stari samuraji. Kazao je također kako ne namjeravaju platiti kazne od po 300 kuna, koliko im je određeno na sudu, te da će radije ići u zatvor, 'a novac dati u dobrotvorne svrhe'. U emisiji, koja je otvorena s nekoliko kratkih videoisječaka gdje se upozoravalo na štetnost pušenja i korištenja alkohola, i to u nekadašnjoj jugoslavenskoj vojsci; emitiran je i prilog don Anđelka Kaćunka, jednog od najžešćih kritičara rada skupine iz Rijeke. Nazvao ih je "najvulgarnijim širiteljima vaginalno-falusiondnog mentaliteta, koji svode čovjeka na genitalije; najprimitivniji primjer ponašanja kakvo ne postoji ni kod životinja"

"U glazbenom smislu oni su jedan oblik mrtvorođenčeta rocka, jedinstveni primjerak. U moralnom smislu oni su najteži smrtni estradni grijeh protiv duhovne ekologije. U socijalnom i  kulturološkom smislu sramota su Hrvatske, najviše grada Rijeke. Zbog toga bih izrazio sućut cijeloj riječkoj kulturnoj sceni i čestitao im na primjeru nadljudske tolerancije i strpljenja.", kazao je Kaćunko. 

Članovi Leta 3 složili su se s Kaćunkovim konstatacijama, ističući pritom kako im je Kaćunsko 'drago biće' te da bi mu trebalo dati vlastitu emisiju na TV-u. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je pak kako je Let 3 ponos toga grada, te da je njihov glazbeni i umjetnički izričaj specifičnog riječkog pogleda na svijet, koji koriste ovakav humor da bi se obračunali s provincijalizmom.

Iako se u obzir mogla uzeti i pretpostavka da je cjelokupni epilog emisije bio namjerno insceniran te otprije dogovoren između voditelja i njegovih gostiju, Aleksandar Stanković to je u pojedinim medijima već demantirao. Znao sam da su nepredvidivi, i da se ovakvo nešto moglo dogoditi, kazao je Stanković, ističući s duge strane kako na kraju i nije previše iznenađen onime što su učinili.

Bez obzira da li je cjelokupna stvar bila dogovorena, ili su Let 3 zaista odlučili ići u suprotnom smjeru od onog što su se usmeno usuglasili prije emisije sa Stankovićem, sigurno je kako će današnja emisija izazvati prilično negativne reakcije djela uredništva HRT-a, predvođenog urednicom informativnog programa Hloverkom Novak Srzić, kojoj se Stanković već u nekoliko navrata suprotstavljao, bilo zbog gostiju koje je dovodio u Nedjeljom u 2, ili pak zbog javnih istupa u kojima ju je oštro kritizirao. Pojedini članovi Vijeća HRT-a najaili su pak kako će ovaj slučaj biti razmatran na sljedećoj sjednici.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika