16.12.2008. / 08:26

Autor: Marko Biočina

Prijedlog Vladi

Štern: Zbog turizma ukinimo vize Ukrajini i Rusiji

“Očito je da će zbog recesije sljedeće godine znatno opasti zanimanje za ljetovanje u Hrvatskoj. U situaciji kad kriza pogađa naša tradicionalna tržišta poput Njemačke, Austrije i Italije moramo se okrenuti novim tržištima", kazao je Štern

HSLS-ov ekonomski stručnjak Davor Štern Vladi je predložio da uoči sljedeće turističke sezone ukine vize za državljane Rusije i Ukrajine. Štern smatra da bi se tako značajno povećao broj turista iz tih država: “Očito je da će zbog recesije sljedeće godine znatno opasti zanimanje za ljetovanje u Hrvatskoj.

U situaciji kad kriza pogađa naša tradicionalna tržišta poput Njemačke, Austrije i Italije moramo se okrenuti novim tržištima. Rusija i Ukrajina također će biti pogođene recesijom, ali ondje i dalje ima mnogo ljudi koji bi rado došli u Hrvatsku. Oni su tradicionalno dobri potrošači, Hrvatska im je kulturološki bliska, samo što im je procedura oko dolaska vrlo komplicirana. Zbog toga se radije odlučuju za ljetovanje u Crnoj Gori, jer im za dolazak u tu zemlju nije potrebna viza. U okolnostima kakve će iduće godine vladati na turističkom tržištu, Hrvatska bi ozbiljno trebala razmisliti o toj mjeri.”

Štern također smatra da je ovo posljednji trenutak da se izmjenama viznog režima pokuša povećati broj turističkih dolazaka iz Rusije i Ukrajine, jer će nakon pristupanja EU Hrvatska morati preuzeti i schengenski vizni režim, a tada takvi potezi više neće biti mogući.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika