16.12.2008. / 09:27

Autor: Plamenko Cvitić

Sanaderovo 'stezanje remena'

Vlada će uštedjeti 15 tisuća kuna za domjenke i 172 tisuće za darove

Premijer Ivo Sanader prije mjesec dana najavio je štednju, a najveću pažnju javnosti izazvala je zabrana održavanja božićnih domjenaka za državne institucije. Sanaderov način rješavanja recesije ubrzo se našao na meti domaće, ali i svjetske javnosti, koja je tu odluku ocijenila kao bizarni trik

Odlukom o zabrani održavanja božićnih domjenaka hrvatska će vlada uštedjeti nešto više od 15.000 kuna. Veća ušteda mogla bi biti obustava darova za novinare, jer su lani u tu svrhu iz državnog proračuna potrošene 172 tisuće kuna. To proizlazi iz odgovora Vlade na upit Nacionala o prošlogodišnjim božićnim troškovima. Naime, premijer Ivo Sanader prije mjesec dana najavio je štednju, a najveću pažnju javnosti izazvala je zabrana održavanja božićnih domjenaka za državne institucije. Sanaderov način rješavanja recesije ubrzo se našao na meti domaće, ali i svjetske javnosti, koja je tu odluku ocijenila kao bizarni trik.

Najnoviji podaci dobiveni iz Vlade pokazuju da će država ipak nešto uštedjeti: prošle godine Vlada je organizirala božićni domjenak za novinare, za koji je potrošila 2.881,54 kune, kao i domjenak za zaposlenike Vlade, koji je očito bio raskošniji, jer je stajao 12.687,78 kuna. Puno veća ušteda ostvarit će se ukidanjem božićnih darova. Naime, lani je Vlada za protokolarne i prigodne darove platila 75.054,52 kune, a na kupnju prigodnih darova za pedesetak novinara koji prate rad Vlade utrošeno je 171.744,81 kuna.

Iako je u teškim vremenima svaka ušteda dobrodošla, pa tako i ova Vladina, ostaje dojam da je riječ o relativno mizernoj cifri uzmu li se u obzir svi bezrazložni troškovi državnog aparata. A da je ukidanje božićnih domjenaka i darova možda bio tek prigodni trik, daje naslutiti i to što je u državnom proračunu za 2009. za troškove reprezentacije na razini cijelog proračuna rezerviran čak 51 milijun kuna.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika