19.12.2008. / 17:25

Autor: Katarina Zorić

NATO i Rusija obnavljaju razgovore

NATO i Rusija trebali bi obnoviti izravne razgovore na veleposlaničkoj razini tijekom siječnja a sastanak u Bruxellesu prvi je takve vrste otkad je NATO prekinuo službene veze s Rusijom zbog sukoba u Gruziji u kolovozu

NATO i Rusija trebali bi obnoviti izravne razgovore na veleposlaničkoj razini tijekom siječnja, izvijestila je glasnogovornica Saveza Carmen Romero.

"Glavni tajnik NATO-a pokušava pronaći odgovarajući datum za neformalni sastanak Vijeća NATO-Rusija koji bi se polovinom siječnja trebao održati na veleposlaničkoj razini", rekla je Romero nakon neformalnog ručka između NATO-ova šefa Jaapa de Hoopa Scheffer i ruskog veleposlanika pri NATO-u Dmitrija Rogozina.

Sastanak u Bruxellesu prvi je takve vrste otkad je NATO prekinuo službene veze s Rusijom zbog sukoba u Gruziji u kolovozu.

Ministri vanjskih poslova NATO-a 2. prosinca su od Hoopa Scheffera zatražili da istraži mogućnost nastavka Vijeća NATO-Rusija, foruma izravnog dijaloga, nakon završetka sukoba u Gruziji.

"To ne znači da se odjedanput slažemo s Rusima u pogledu njihove pretjerane uporabe sile u Gruziji u kolovozu. Zapravo se s time ne slažemo, ali pokušat ćemo" poraditi na našem odnosu, rekao je glavni tajnik NATO-a. Za ponovno pokretanje dijaloga s najvećim susjedom EU-a, Rusijom, najviše su se zalagale Francuska i Njemačka.

Romero je kazala kako su glavni tajnik i Rogozin tijekom ručka imali "otvoren razgovor" o nizu pitanja koja se odnose na međusobne odnose, no da nisu ulazili u pojedinosti.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika