21.12.2008. / 15:01

Autor: Nacionalova redakcija

Za pad helikoptera odgovorni ministar Rončević i pukovnik Idek

Prema dokumentu u posjedu Nacionala, za prošlogodišnju tragediju u Vukovaru odgovorno je povjerenstvo za remont helikoptera i ministar koji je potpisao ugovor o remontu deset letjelica, iako one nisu smjele bez ruskog proizvođača biti preuređene u VIP helikoptere

VIP helikopter prošle se godine srušio u Vukovaru VIP helikopter prošle se godine srušio u Vukovaru Za sve radove na srušenom VIP helikopteru H-253, uključujući i ugradnju sporne spužve, koja je prema navodima istražnog povjerenstva prouzročila prošlogodišnju tragediju u Vukovaru, odgovorno je povjerenstvo za remont helikoptera Mi-8 iz 2004. na čelu s pukovnikom Željkom Idekom, pokazuje dokumentacija koju u posljednjem broju donosi tjednik Nacional.

Posredno je odgovoran i ministar obrane Berislav Rončević. On je 26. travnja 2004. potpisao sporni Ugovor o kapitalnom remontu deset helikoptera, među ostalim, i modifikaciju dvaju transportnih helikoptera u VIP salonsku verziju. Uz pukovnika Željka Ideka, članovi povjerenstva za remont su bili još satnik Josip Čović kao njegov zamjenik, satnik Danijel Biškup, Davorin Benčić i Marijan Luketić.

Vojna policija, koja je vodila istragu i na temelju njezinih rezultata podigla kaznene prijave protiv četvorice zaposlenika Zrakoplovno-tehničkog zavoda, nikad nije razmatrala spomenutu dokumentaciju koja će, kako sada stvari stoje, napraviti veliki obrat na eventualnom suđenju protiv osumnjičenih za pad helikoptera. Naime osumnjičenicima dokumentacija potpuno ide u prilog, a na optuženičkoj klupi bi se umjesto njih mogle naći mnogo krupnije ribe iz obrambenog sustava.

VIP helikopteri uopće nisu smjeli biti predmet ugovora, jer je njihova izrada u bilo kojoj državi bez odobrenja ruskog proizvođača "ilegalna", na što je Rončevića trebalo upozoriti spomenuto povjerenstvo koje mu je i pripremalo ugovor, a bilo je odgovorno i za njegovu provedbu. Da su VIP helikopteri u Hrvatskoj "ilegalno" sklapani potvrdilo je i istražno povjerenstvo koje je predvodio zrakoplovni istražitelj Dinko Vodanović.

Vezane vijesti

Pao turistički helikopter u New Yorku, ima poginulih

Pao turistički helikopter u New Yorku, ima poginulih

Jedna je putnica poginula u utorak pri padu turističkog helikoptera koji se srušio u East river na istoku Manhattana i potonuo, a spašeno je troje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika