Objavljeno u Nacionalu br. 684, 2008-12-23

Autor: Kristina Gaćarić

Simulirani orgazam na festivalu 'Touch me' u SC-u

Robor ljenjivacRobor ljenjivacNa festivalu “Touch me”, koji se održava u Studentskom Centru u Zagrebu od 19. do 23. prosinca, najviše pažnje izazvala je provokativna sprava Artgasm, rad norveškog umjetnika Stahla Stensliea, pomoću koje muški dobrovoljci mogu postići besplatan orgazam. Festival tematizira sreću, užitak i hedonizam, a kroz neke performanse i radove nude razne vrste senzualnih i senzoričkih užitaka. Svaki od izložaka ili performansa spoj su umjetnosti, tehnologije i znanosti.

Artgasm je javni performans koji se održava svaki dan festivala, a u kojem medicinski tim kod anonimnih muških sudionika izaziva orgazam, uključujući i ejakulaciju. Primjenjiv je i na žene. Upotrebom posebnog medicinskog vibratora, koji se stavlja na određeni živac na penisu, moguće je izazvati orgazam kod bilo kojeg muškog sudionika, bez obzira želi li on to ili ne.

Sprava koja se koristi izrađena je u svrhu izazivanja orgazma kod muškaraca kojima je ozlijeđena hrptena moždina. Umjetnik je rekao da svojim radom dovodi u pitanje nadzor nad užitkom, tako što ga fizički nameće sudionicima. Predstavljena je i instalacija “Zvučna kapsula” Satoshi Morita, japanskog umjetnika koji živi u Njemačkoj. Kad posjetitelj uđe u Zvučnu kapsulu doživljava potpuno drukčije poimanje zvuka. Kal Spelletich na festivalu je prezentirao robota Ljenivca, koji se penje po zidovima, visi, probija se kroz ljude i ima velike genitalije iz kojih kad ih netko stisne teče viski.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika