21.12.2008. / 21:08

Autor: Maja Profuntar

Novi klubovi u Zagrebu

Nakon nekoliko godina stagnacije, zagrebačka klupska scena u protekla je dva mjeseca osvježena s čak tri nova kluba u kojima će se puštati glazba namijenjena mlađoj, urbanoj klijenteli. Dva od njih već su započela s radom, otvorenje trećeg tek se očekuje, no program koji nude bez sumnje je obogatio noćni život Zagreba, osobito za poklonike elektronske glazbe.

Klub The BestKlub The BestKlub The Best na zagrebačkoj Mladosti ima 18 godina tradicije i stoga ga ne treba posebno predstavljati. No, čak i oni koji godinama tamo izlaze bit će iznenađeni rezultatima uređenja koje je obavljeno u rekordnom roku - svega 2 mjeseca i 25 dana. Iza novog Besta stoji već uigran tim na čelu s vlasnikom Denisom Ercegom koji je pokrenuo vodičku Haciendu i porečki Byblos. Zbog programa koji se bazira na dovođenju isključivo najvećih DJ-a, klub Byblos već je drugu godinu zaredom proglašen najboljim u Europi, a jednako visoke ambicije ima i Best. "Površina Besta nakon uređenja iznosi oko 2000 četvornih metara, a prima između 1500 i 2000 posjetitelja", govori Denis Erceg. "Kao i za Byblos, interijer Besta dizajnirao je Talijan Marco Lucchi, koji je inače službeni dizajner za butike tvrtki Paciotti i Cartier." Cijeli klub uređen je u kombinaciji crne, bijele i srebrne boje koja miješa minimalističke linije i luksuzne detalje. Među njima je 12 unikatnih stupova s mozaicima, svijećnjaci u obliku Fabergeovih jaja u VIP-dijelu te 2,5 metara visok luster od murano stakla, svojevrstan zaštitni znak Byblosa i Besta. Posebnost je to što u klubu postoji čak sedam različitih razina poda pa je prostor vrlo pregledan. Uz gostovanja poznatih DJ-a - klub je sredinom prosinca otvorio David Morales, a među prvima u njemu će nastupiti popularni Axwell i David Guetta - u Bestu će se odvijati i koncerti najpopularnijih domaćih izvođača, no bez turbofolk glazbe, iako bi takav pristup, priznaje Denis Erceg, bez sumnje bio profitabilniji. "Best nije klub za elitu, već za sve željne dobre zabave. Važno nam je da svaki gost zna da je važan", istaknuo je Denis Erceg.

Klub Shamballa Klub Shamballa Sezona otvaranja novih klubova započeta je krajem listopada s otvorenjem kuba Shamballa u Ciboninu tornju. Iako je i on najpoznatiji po elektronskoj, prije svega house glazbi, u programu će se naći i večeri za poslovne ljude, alternativni koncerti, promocije i druga događanja. Vlasnik Stjepan Hucika otkriva: "Od sredine siječnja klub će raditi srijedom i četvrtkom, a u planu je i nedjeljni program. Jednom ili dvaput mjesečno kod nas će nastupati najpoznatiji svjetski DJ-i, poput nedavno Rogera Sancheza." Klub, površine 1250 kvadrata, podijeljen je na tri dijela - lounge, plesni podij i VIP-prostor, a uredila ga je arhitektica Marina Nardin koja je na eklektičan način spojila minimalizam i bliskoistočne dekorativne elemente. Samo ime preuzeto je iz tibetanske mitologije, a označava zemaljski grad prosvijetljenih u koji ne može ući baš svatko. Uz tri šanka, Shamballa ima i vlastitu kuhinju koja će biti na raspolaganju VIP-gostima, za koje postoji i zaseban ulaz u klub. Podij, površine oko 600 četvornih metara, spada među najveće u Zagrebu, a Shamballa ima i vjerojatno najsuvremeniji sustav rasvjete u gradu.

Najmanji, no bez sumnje i najoriginalniji klub je Sirup, koji bi s radom trebao početi do kraja godine. Klub na Donjim Sveticama pokrenuo je zagrebački poduzetnik i DJ Sergej Lugović, koji naglašava: "Ono što izdvaja Sirup od drugih klubova je to što postojimo zbog glazbe i zabave, a ne da bismo prodavali piće."

Klub SirupKlub SirupPored elektronske glazbe, u Sirupu će se održavati jazz i rock-koncerti te nastupi DJ-a koji žanrovski variraju od housea, electra i techna sve do dubstepa, breaka i funka. Uređenje Sirupa izvedeno je pod vodstvom dizajnerskog studija Budi dobar, na čelu sa Slavenom Kulićem, i predstavlja dosad neviđen koncept u hrvatskim klubovima. Naime, dominiraju meke, organske linije, gotovo bez ijednog pravog kuta. "Cilj nam je bio", objašnjava Slaven Kulić, "stvoriti unikatan prostor s futurističkim pečatom, bez klasičnog koncepta s četiri zida i tri dimenzije. Kad posjetitelji prođu kroz vijugavi ulazni tunel, želim da boravak ondje dožive kao dolazak u neki drugi prostor i vrijeme." Inspiracija za izgled kluba bila je žensko tijelo, a neobično ime pojasnio je Slaven Kulić: "Sirup je ukusan i primamljiv. Netko voli vino, netko sok, netko rakiju, ali sirup piju svi. Također, Sirup je nešto što liječi i čiji sladak okus nas vraća u djetinjstvo." Iako se službeno otvorenje Sirupa tek očekuje, Sergej Lugović ga već odavno smatra otvorenim. "Kroz Sirup svakodnevno prolaze deseci ljudi koji tu rade, druže se i uživaju u glazbi", kaže.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika