22.12.2008. / 13:25

Autor: Katarina Zorić

Svjedokinja tvrdi da je vidjela dragulje

U nastavku suđenja Vladimiru Zagorcu danas je svjedočila Terezija Barbarić koja je sa Zagorcem bila u poslovnom odnosu te tvrdi da je vidjela dragulje

Bečki pravnici nagađaju da će Zagorec dobiti osam godina zatvoraBečki pravnici nagađaju da će Zagorec dobiti osam godina zatvoraSuđenje umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu danas je nastavljeno svjedočenjem Terezije Barbarić i direktora Privredne banke Bože Prke.

Terezija Barbarić bila je šefica kabineta ministra financija i financijska savjetnica Privredne banke, a nakon toga i šefica financija RH Alana. Izvršavala je naloge novčanih transakcija iz državnog proračuna prema tajnim stranim računima do 2000. godine.

Svjedokinja je danas rekla da ju je Zagorec jednom pozvao u svoj ured gdje joj je pokazao zelene dragulje koji su bili u sefu. Tvrdi kako joj je tada rekao da on može trgovati oružjem i dok traje embargo te da za to dobiva jamstvo. Prema njezinim riječima, svaki nalog za plaćanje morao je odobriti ministar Jozo Martinović.

Novac za kupovinu oružja osiguravalo je više banaka, najviše je išlo preko Privredne banke, a u svemu je sudjelovala i Hrvatska narodna banka. "Bilo je dovoljno da Zagorec nazove ministra i kaže - ide isplata. Novac bi ga potom čekao i sve bi dalje rješavali sa mnom", rekla je svjedokinja.

Novac iz trezora Terezija Barbarić je potom predavala Zagorčevom suradniku Josipu Fereku koji je u gotovini znao iznositi i po pet milijuna američkih dolara.

Dobra suradnja prekinuta je kada su u njen ured došli Zagorec, bivša Zagorčeva suradnica Snježana Šiprak, šef vojne policije Mate Laušić i bivši direktor Privredne banke Martin Katičić i uzeli svu dokumentaciju vezanu uz nabavu oružja. Osim iz njene sobe uzeli su, kako je rekla, i dokumente iz zapečaćenog ureda pokojnog ministra Martinovića.

Optuženi Zagorec je svjedokinji je postavljao pitanja, a u više navrata spomenuo je navodnu njezinu ucjenu dokumentacijom o nabavi oružja. Međutim, svjedokinja je sve tvrdnje odbacila kao neistinite. Porekla je i da se 2002. Zagorcu požalila kako bi njen bivši suprug mogao nauditi Zagorčevom sinu Tomislav, zbog čije je otmice kasnije osuđen Hrvoje Patrač.

Ipak, potvrdila je da su se ona i bivši suprug u Veneciji jednom prilikom sastali s Hrvojem Petračem, ali taj susret, tvrdi, nije imao nikakve veze sa Zagorcem ili njegovim poslovima.

"Nisam ništa pričala sa Zagorcem, a ako ima neraščišćenih odnosa s Barbarićem neka to ne radi preko mene", rekla je Terezija Barbarić koja je potvrdila da od 2002. surađuje s Državnim odvjetništvom i pomaže na "sklapanju dokumentacije u otkrivanju tijekova novca".

Njezin iskazu Zagorec i njegov odvjetnik nazvali su neistinitim i iskonstruiranim.

Suđenje se nastavlja svjedočenjima direktora Privredne banke Bože Prke i Dražena Jakopeca koji je Zagorca 2000. naslijedio na dužnosti u Ministarstvu obrane.

Zagorcu osam godina zatvora?

Austrijski mediji nagađaju da će Vladimir Zagorec biti proglašen krivim te da će biti osuđen na veću kaznu zatvora. Prema pisanju austrijskog tjednika News, Zagorčeva bečka odvjetnica Elisabeth Rech zabrinuta je za svoga branjenika. List navodi da se u Zagrebu dogodilo nekoliko ubojstava nakon Zagorčeva izručenja te da su sva povezana s tim slučajem. Kako navodi News, bečki pravnici nagađaju da bi Zagorec mogao biti osuđen na 8 godina zatvora.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika