22.12.2008. / 14:36

Autor: Hina

Sanader: Sastat ću se s Pahorom samo u nazočnosti Barrosa

"Na žalost, došlo je do ove blokade koja nije dobra ni za Sloveniju, a ja se nadam da ćemo u razgovorima riješiti taj problem", izjavio je Sanader novinarima danas u Ravči nakon završetka svečanosti otvorenja dionice Šestanovac - Zagvozd - Ravča, dijela autoceste Zagreb - Split - Dubrovnik

Ivo Sanader danas je otvorio dionicu Šestanovac - Zagvozd - Ravča, dio autoceste Zagreb - Split - DubrovnikIvo Sanader danas je otvorio dionicu Šestanovac - Zagvozd - Ravča, dio autoceste Zagreb - Split - DubrovnikHrvatski premijer Ivo Sanader danas je ponovio kako je spreman sastati se sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, ali u nazočnosti predsjedatelja Europske komisije Josea Manuela Barrosa ili nekog od dužnosnika EK, odnosno predstavnikom Češke koja od siječnja iduće godine preuzima predsjedanje EU-om.

"Na žalost, došlo je do ove blokade koja nije dobra ni za Sloveniju, a ja se nadam da ćemo u razgovorima riješiti taj problem", izjavio je Sanader novinarima danas u Ravči nakon završetka svečanosti otvorenja dionice Šestanovac - Zagvozd - Ravča, dijela autoceste Zagreb - Split - Dubrovnik.

Po Sanaderovim riječima "nijedan dokument koji Hrvatska proizvede ne će prejudicirati granicu sa Slovenijom, ali ne možemo pristati da u budućoj proceduri pred međunarodnim pravosudnim tijelom Hrvatska ne može donijeti neke dokumente koji bi joj išli u korist".

"Neka Slovenija donese sve dokumente za koje ona smatra da joj idu u korist, ali i Hrvatska će donijeti sve dokumente za koje smatra da joj idu u korist. To je europsko načelo i mislim da će ga Slovenija prihvatiti", rekao je Sanader.

Na novinarski upit hoće li Hrvatska pristati na međunarodnu arbitražu sa Slovenijom, Sanader je odgovorio potvrdno, podsjetivši da se prije nešto više od godinu dana na Bledu s tadašnjim slovenskim premijerom Janezom Janšom dogovorio da se ide pred Međunarodni sud pravde u Haagu. Po Sanaderovim riječima tadašnji vođa oporbe u Sloveniji Borut Pahor (sadašnji premijer) tada je podupro taj dogovor između njega i Janše.

U nastavku, premijer je rekao kako ni jedna zemlja ne bi smjela drugoj zabraniti da priloži dokumente za koje smatra da joj idu u prilog. Pri tomu je podsjetio kako posebna radna skupina već godinama priprema dokumentaciju koju će Hrvatska dostaviti Međunarodnom sudu pravde Haagu u arbitražnom postupku.

Sanader je ocijenio neprihvatljivim da jedna zemlja drugoj, odnosno Slovenija Hrvatskoj priječi donošenje dokumenata za koje smatra da bi joj koristili u ovom postupku. "Kad sam nedavno bio u Vijeću sigurnosti, neformalno sam razgovarao s pravnicima UN-a koji su mi rekli da prvi put čuju kako jedna zemlja zabranjuje drugoj donijeti dokumente koji joj idu u korist", rekao je Sanader završivši svoj komentar o odnosima sa Slovenijom.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika