23.12.2008. / 16:24

Autor: Petra Horvat

Mostarski HRT

Hercegovačka radiotelevizija prestaje s radom

'Nebrigom i sramotnim odnosom vlasti na svim razinama Hercegovačka radiotelevizija je dovedena do propasti', pripćio je mostarski HRT

Srećko BorasSrećko BorasDjelatnici Hercegovačke radiotelevizije u Mostaru, jedine javne RTV kuće koja program emitira na hrvatskome jeziku u BiH, od utorka su odlučili obustaviti rad emitirajući na svom kanalu priopćenje u kojem upozoravaju na višemjesečne neisplaćene plaće i loš odnos županijskih i federalnih vlasti.

"Nebrigom i sramotnim odnosom vlasti na svim razinama Hercegovačka radiotelevizija je dovedena do propasti. Podle igre županijskih i federalnih ministara, nedostojnih tih dužnosti, s isplatom novca za medije osigurana proračunom kulminirale su ovih dana", navodi se u priopćenju za javnost mostarskog HRT-a.

Djelatnici te TV kuće su u zadnjih godinu dana primili šest plaća te im se godinama ne podmiruju doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguiranje.

Upozorili su i na višegodišnju agoniju jer tri hercegovačke županije nisu preuzele osnivačka prava nad Hercegovačkom radiotelevizijom, a ne rješavaju se ni ostala statusna pitanja.

"Ispričavamo se našim gledateljima kojima je Hercegovačka televizija služila ovih deset godina svoga djelovanja, a nebrigom onih koje smo birali najvjerojatnije će biti ugašena", dodali su iz Hercegovačke televizije.

Sporazumom su Hercegovačku televiziju iz vlasništva grada Mostara trebale preuzeti Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija. Taj je postupak zaustavljen u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jer mu se protive bošnjačke stranke. (Hina)

Premijer Hercegovačko - neretvanske županije Srećko Boras u Mostaru je izjavio da se preko zaposlenika te medijske kuće lome politička koplja, a izrazio je i nadu da će se riješiti problemi oko osnivačkih prava i financiranja.

"Pojedini stavovi određenih stranaka koji čine Vladu u ovoj županiji se razlikuju. Nažalost, Vlada ne radi po principu preglasavanja, tako da se brzo rješenje ne može naći. Ono što je Vlada predlagala u rješavanju problema oko preuzimanja osnivačkih prava nije nikad bilo prihvaćeno od strane bošnjačkog i srpskog kluba i naprotiv bila su postavljanja i pitanja o vitalnom nacionalnom interesu koja su sprečavala donošenje takve odluke", istaknuo je Boras.

Po pitanju sufinanciranja medijskih kuća, Boras je istaknuo kako su se jasno prepoznale opstrukcije od strane SDA te nije došlo do realiziranja Odluke isplate sredstava medijima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika