24.12.2008. / 20:45

Autor: Hina

Silajdžić optužuje: Čelni političari u BiH i dalje žele podijeliti Federaciju

"Protiv onih koji bi i danas rastakali temelje, pretvaranjem države u zajednicu entiteta, što i jest krajnji cilj pokušaj nametanja tzv. Prudskog sporazuma, Stranka za BiH će se boriti odlučno, svim demokratskim sredstvima. Njihov cilj je podijeliti Federaciju i stvoriti treći entitet na području s većinskim hrvatskim stanovništvom", rekao je Silajdžić na konferenciji za novinare u Sarajevu

Bošnjački član Predsjedništva BIH Haris Silajdžić koji je i predsjednik Stranke za BiH optužio je u srijedu trojicu političkih lidera da kroz Prudski sporazum podjelom entiteta Federacije nastoje stvoriti hrvatski entitet.

"Protiv onih koji bi i danas rastakali temelje, pretvaranjem države u zajednicu entiteta, što i jest krajnji cilj pokušaj nametanja tzv. Prudskog sporazuma, Stranka za BiH će se boriti odlučno, svim demokratskim sredstvima. Njihov cilj je podijeliti Federaciju i stvoriti treći entitet na području s većinskim hrvatskim stanovništvom", rekao je Silajdžić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Bošnjački član državnoga vrha je dodao kako čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik ideju o podjeli Federacije BiH nastoje nametnuti i u razgovorima izvan Bosne i Hercegovine. Zamjerio je što je političkim čelnicima najsnažnije hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a i SDA neupitan opstanak Republike Srpska.

"Za tu trojku ovakva RS je neupitna. Razgovara se o FBiH", rekao je Silajdžić.

Prema njegovim riječima kroz Prudski sporazum se realizira projekt Slobodana Miloševića koji je u Daytonu insistirao da državna imovina pripadne entitetima, a ne državi.

"Sada se u Prudskom sporazumu ponavlja taj ultimatum i radi se na tome da se taj Miloševićev zahtjev ostvari sada", tvrdi Silajdžić.

Europska komisija i američka administracija snažno su poduprli dogovor trojice političara postignut 8. studenog u Prudu kod Odžaka čime bi se trebali deblokirati ključni reformski procesi u BIH na putu prema EU, prije svega reforma Ustava.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika