25.12.2008. / 16:41

Autor: Hina

Odlazak Harolda Pintera

Umro nobelovac kojemu je Blair bio zaluđeni idiot, a Bush zločinac

Osim po svome književnom djelovanju, Pinter je bio poznat i po svojim beskmpromisnim, ponekad i dubioznim političkim stajalištima. Svog je tadašnjeg primjera Tonyja Blaira nazvao "zaluđenim idiotom" jer je pristao slijediti američku administraciju Georgea W. Busha

Jedan od najvećih britanskih suvremenih dramatičara Harold Pinter, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2005. umro je na Badnju večer, u 78. godini, objavila je u četvrtak njegova supruga Antonia Fraser.

Pinter, intelektualac poznat po svojim oštrim političkim stavovima, napisao je više od trideset kazališnih komada. Bio je i pjesnik, redatelj i pisac filmskih scenarija.

Pinter, sin židovskog krojača, rođen je 10. listopada 1930. u Hackneyju, radničkoj četvrti na istoku Londona. Godine 1957. napisao je prvi dramski tekst, jednočinku "Soba", a sljedeće godine svoju prvu cjelovitu dramu "Rođendan".

Uspjeh je postigao s "Pazikućom" po kojemu je 1963. snimljen film. Zatim su slijedili hitovi "Povratak", "Stara vremena" i "Prijevara".

U više navrata je surađivao na snimanju filmova, pa je tako napisao scenarij za "Ženu francuskog poručnika" za koji je bio nominiran za Oscara.

Kruna na gotovo 50-godišnji dramski rad Pinteru je stigla 2005. godine dobivanjem Nobelove nagrade za književnosti. "Majstor neizvjesnosti", kako su ga zvali, koji je posljednjih šest godina života patio od raka jednjaka, bio je prebolestan da osobno preuzeme nagradu.

Osim po svome književnom djelovanju, Pinter je bio poznat i po svojim beskmpromisnim, ponekad i dubioznim političkim stajalištima. Svog je tadašnjeg primjera Tonyja Blaira nazvao "zaluđenim idiotom" jer je pristao slijediti američku administraciju Georgea W. Busha, kojeg je smatrao ratnim zločincem, u invaziji na Irak. Godine 1999. žestoko je kritizirao kampanju NATO-a protiv Srbije, a kasnije se pridružio kampanji za oslobađanje Slobodana Miloševića kada je ovaj dospio u pritvor haškog suda.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika