27.12.2008. / 09:45

Autor: Marko Biočina

Protiv homofobije

Engleski nogometaši bore se za prava homoseksualaca

Poznati nogometaši sudjelovat će u snimanju televizijskog spota u kojem će se kritizirati homofobija

Među igračima koji će sudjelovati u snimanju televiziskog spota protiv homofobije su Wayne Rooney i Cristiano RonaldoMeđu igračima koji će sudjelovati u snimanju televiziskog spota protiv homofobije su Wayne Rooney i Cristiano RonaldoEngleski nogometni savez planira angažirati nogometaše najpoznatijih tamošnjih kluibova kako bi sudjelovali u snimanju televizijskog spota posvećenog borbi protiv homofobije. Spot bi se trebao prikazivati na televiziji, u kinima i na stadionima, te na taj način pridonijeti smanjenju velikog broja uvredljivih, homofobnih povika, kakvima trenutno engleski stadioni obiluju.

Tako primjerice engleska policija još uvijek vodi istragu radi rasističkih i homofobnih uvreda kojima je prošle godine, na utakmici protiv Tottenhama, bio izvrgnut Portsmouthov igrač Sol Campbell. Izradu spota će financirati Engleski nogometni savez, koji je za tu svrhu odvojio 20 tisuća funti.

U Udruzi profesionalnih nogometaša nadaju se kako će u snimanju spota sudjelovati više od deset pozntih nogometaša, među kojima i David Beckham, Rio Ferdinand, Sol Campbell, David James, Wayne Rooney, Ashley Cole i Cristiano Ronaldo. Udruge koje se bave zaštitom ljudskih prava pozdravile su ovu inicijativu.

Kako je rekao Danny Lynch, predstavnik udruge Kick It Out, smanjenjem rasizma na engleskim stadionima došlo je do povećanja homofobnih ispada: "Kad smo prije petnaest godina počeli s radom, majmunsko glasanje i bacanje banana bilo je uobičajeno na engleskim stadionima. To smo uspjeli iskorijeniti, ali u nedostatku rasističkog zlostavljanja, primjetili smo nagli porast zlostavljanja na temelju homofobije, tako da je naš glavni zadatak trenutno da riješimo taj problem".

Vezane vijesti

Beckham: Trenerski posao me ne zanima

Beckham: Trenerski posao me ne zanima

David Beckham, koji je prije mjesec dana proslavio 37. rođendan, veli kako ne razmišlja o mogućnosti obavljanja trenerskog posla kada objesi kopačke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika