28.12.2008. / 10:01

Autor: Hina

Drugi krug predsjedničkih izbora u Gani

NDC tvrdi da je u prvom krugu bilo nepravilnosti, no promatračka misija EU-a pozdravila je izbore kao demokratske

Nana Akufo-Addo i John Atta MillsNana Akufo-Addo i John Atta MillsDrugi krug predsjedničkih izbora u Gani na kojima su birališta otvorena u nedjelju ujutro odlučit će tko će uvesti tu zapadnoafričku državu u eru naftne proizvodnje.

Nana Akufo-Addo iz vladajuće Nove domoljubne stranke (NPP) i John Atta Mills iz Nacionalnog demokratskog kongresa (NDC) nisu osvojili dovoljno glasova za pobjedu u prvom krugu izbora. Akufo-Addo dobio je nešto više glasova, 49.1 posto, no ostalih šestero protukandidata spriječilo ga je da dođe do apsolutne većine. Atta Mills je u prvom krugu osvojio 47.9 posto glasova.

Drugi krug bit će tijesan. Analitičari smatraju da će veći odziv birača ići u korist vladajućeg NPP-a. U prvom krugu odazvalo se gotovo 70 posto birača.

Izbori su ključni za demokraciju u Africi, nakon nedavnog izbornog kaosa u Keniji i Zimbabveu te državnih udara u Mauritaniji i Gvineji.

NDC tvrdi da je u prvom krugu bilo nepravilnosti, no promatračka misija EU-a pozdravila je izbore kao demokratske.

Policija i vojska osiguravaju potencijalna krizna žarišta, a granice sa susjednim državama su zatvorene.

Atta Mills ili Akufo-Addo zamijenit će Johna Kufuora, koji u siječnju mora odstupiti s dužnosti jer je odslužio dva mandata.

Kufuor je oživio gansko gospodarstvo uvevši protržišne reforme i omogućivši političku stabilnost. Gospodarski rast je snažan i NPP je vodio kampanju na kontinuitetu takve politike.

No, unatoč snažnom rastu i činjenici da je Gana drugi najveći proizvođač kakaa na svijetu te drugi najveći proizvođač zlata u Africi, siromaštvo je i dalje jako rašireno.

Velike političke promjene ne očekuju se ni od jednog kanidata, a obojica obećavaju da će dobro upravljati novcem od novootkrivene nafte, čija bi proizvodnja trebala početi 2010.

Birališta se zatvaraju u nedjelju navečer, a rezultati se očekuju u roku od 48 sati. (P.H.)

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika