28.12.2008. / 17:01

Autor: Hina

Sto kandidata za samoubilačke atentate u Iraku regrutirani u Španjolskoj

Te mlade aktiviste, koji žive u Španjolskoj, obrazuju lokalne ćelije koje financiraju njihov put

Dječak bombaš samoubojicaDječak bombaš samoubojicaViše od sto kandidata za samoubilačke atentate u Iraku regrutirani su u Španjolskoj od 2003., piše u nedjelju list El Pais pozivajući se na izvješća obavještajnih službi kao i dokumente i neobjavljena svjedočenja.

Dnevni list tvrdi da je "Španjolska postala jedan od glavnih europskih 'rasadnika' al-Qaide i sličnih skupina, za dovođenje džihadista i kandidata samoubojica u Irak".

Te mlade aktiviste, koji žive u Španjolskoj, a uglavnom su podrijetlom iz Magreba, obrazuju lokalne ćelije koje financiraju njihov put, objašnjava list.

Španjolska policija je izvela nekoliko racija u prostorijama organizacija za regrutiranje, posebice u području Barcelone.

Jedna istraga pokrenuta 2005. omogućila je otkrivanje "terorističke strukture koja se bavila indoktrinacijom, regrutiranjem, financiranjem i slanjem terorista u Irak sa zadatkom da izvedu samoubilačke atentate na strane postrojbe", navelo je španjolsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

U sklopu te istrage u listopadu je uhićeno osam Marokanaca, osumnnjičenih za suradnju s osobama uključenim u atentate 11. ožujka 2004. u Madridu kada je poginula 191 osoba.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika