28.12.2008. / 21:37

Autor: Petra Horvat

Kuzmanović za Blic: 'Policija me tukla da priznam umiješanost u ubojstvo Ive Pukanića'

Hrvatsku je policiju optužio za nehumano postupanje, uskraćivanje prava, te maltretiranje bez dokaza, zbog čega je najavio tužbu protiv Hrvatske

Milenko Kuzmanović / Foto: BlicMilenko Kuzmanović / Foto: BlicMilenko Kuzmanović, koji je bio pritvoren gotovo dva mjeseca zbog sumnje da je sa Slobodanom Đurovićem trebao pomoći Robertu i Luki Mataniću nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, u srijedu je oslobođen i u intervjuu za srpski Blic tvrdi da su ga policajci tukli da prizna da je dostavio eksploziv. Kuzmanović je uhićen na parkiralištu Spačva gdje se trebao naći s Matanićem, a procesuiran je u Zagrebu i hrvatsku je policiju optužio za nehumano postupanje, uskraćivanje prava, te maltretiranje bez dokaza, zbog čega je najavio tužbu protiv Hrvatske.

"Kasnio sam dvadeset pet minuta. Na ulasku u parking vidio sam policajce, ali nisam znao zbog čega su tu. Izašao sam iz svog 'seata'. Iste sekunde opkolilo me dvadeset specijalaca s oružjem. Srušili su me na zemlju. Tako sam ležao pola sata. Nitko me ništa nije pitao. S dvojicom policajaca u uniformi i dvojicom u civilu krenuo sam u Zagreb. Stali su na parkingu Stari hrastovi, dvadesetak kilometara prije Zagreba. Policajci u civilu na pomoćnom parkingu prvo su me natjerali da priznam da sam Mataniću iz Srbije donio eksploziv. Rekli su mi da se ne pravim lud, da me Matanić već druka, a zatim su me nekoliko puta udarali u trbuh", prepričao je Blicu detalje uhićenja.

Roberta Matanića, kaže, upoznao je na Sajmu automobila u Beogradu, a njihov odnos ne bi opisao kao prijateljstvo. "Nije to bilo prijateljstvo, već druženje uz kavu i sok. U listopadu me je pozvao i zamolio da mu donesem punomoć odvjetnika koji ga zastupa u Srbiji. U novinama sam pročitao da je Pukanić ubijen, ali nisam to povezao ni s kim. Roberta znam, ali nikada s njim o tome nisam pričao, a nikada ne bih ni pomislio da bi bilo tko to povezao sa mnom'", rekao je Kuzmanović koji je tada dogovorio s Matanićem da će se naći na parkiralištu Spačva u 18 sati. Tvrdi da se tijekom uhićenja pozivao na punomoć koju je nosio Mataniću, te da je policija vidjela taj dokument.

Nakon njega je, tvrdi, uhićen Matanić, a pet minuta kasnije i Đurović koji je doveden na pretres njegovog automobila. "Đurovića sam prepoznao sa slike na kojoj je s Jocom Amsterdamom, ali nismo komunicirali", rekao je. Kuzmanović je nakon toga izveden pred istražnog suca i odveden u pritvor u kojem je ostao 55 dana. "Kod istražnog suca me nisu pitali ni o djelu, ni o Mataniću, već gdje sam zaposlen i koliko zarađujem, a zatim su me odvezli u samicu zatvora 'Remetinec' zbog opasnosti da sa slobode utječem na bjegunce Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, osumnjičene za ubojstvo Pukanića i Franjića', rekao je.

Tvrdi da je imena Željka Milovanovića i Bojana Gudurića prvi put pročitao u rješenju kojim mu je produžen pritvor, te da ga o njima do tada nitko nije ništa pitao. "Za sve to vrijeme nitko me više ništa nije ispitivao. Pisao sam žalbe, tražio odlazak na poligraf, ali me nisu odveli. Najavljivao sam i štrajk glađu jer mi nisu dozvoljavali kontakt s obitelji ni s ostalim zatvorenicima", rekao je Kuzmanović. Tvrdi da je od odvjetnika saznao da su i Đurović i Matanić 'prošli' poligraf na pitanjima u vezi s kontaktima s njim.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika