30.12.2008. / 13:37

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Preminuo Ante Čičin Šain

Ante Čičin Šain bio je prvi guverner Hrvatske narodne banke. Tu je dužnost obnašao od kolovoza 1990. do svibnja 1992. godine

Ante Čičin ŠainAnte Čičin ŠainAnte Čičin Šain, poznati hrvatski ekonomski stručnjak, sveučilišni profesor i diplomat, preminuo je danas u Zagrebu od posljedica moždanog udara.

Rođen je u 1935. u Splitu, diplomirao je i doktorirao ekonomske znanosti, bio sveučilišni profesor i diplomat. Bio je i član nedavno osnovanog Ekonomskog vijeća hrvatske Vlade i Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Dr. Čičin-Šain od 1965. aktivno je djelovao na području međunarodnih ekonomskih odnosa kao član vladinih radnih skupina. Nakon prvih slobodnih izbora 1990. imenovan guvernerom Narodne banke Hrvatske.

Nakon odlaska iz HNB-a 1992. bavi se diplomatskim poslovima - bio je prvi hrvatski veleposlanik u Bruxellesu, a poslije veleposlanik u Londonu i Dublinu. Bio je i počasni konzul Irske u Hrvatskoj.

Dr. Čičin-Šain je doktorirao ekonomske znanosti na njemačkom sveučilištu u Heidelbergu. Za poslijediplomskih studija u Heidelbergu Čičin-Šain je radio za Ekonomsko vijeće Ujedinjenih naroda, kao i na Sveučilištu u Heidelbergu.

Po povratku u Hrvatsku bio je profesor Međunarodnih ekonomskih odnosa na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a potom bio i glavni analitičar hrvatske središnje banke. Radio je i kao analitičar u zagrebačkom Ekonomskom institutu te kao savjetnik Ujedinjenih naroda za zapadnu Afriku, a osnovao je i prvi hrvatski venture capital fond.

Čičin - Šain je od 2001. godine bio u mirovini, ali je i dalje sudjelovao u radu nadzornih odbora nekoliko tvrtki te u nekoliko nevladinih organizacija. Autor je niza stručnih članaka i knjiga.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika