30.12.2008. / 15:33

 

Admiral Markets: Tjedna analiza Forex tržišta

Američki dolar je oslabio spram eura prošlog tjedna nakon izvješća koje je pokazalo da je potrošnja u američkim trgovinama pala prije Božića, dok je zbog rasta američkog tržišta dionica japanski jen pao spram većine valuta


USD

Američki dolar je oslabio spram eura prošlog tjedna nakon izvješća koje je pokazalo da je potrošnja u američkim trgovinama pala prije Božića. To je najveći pad s rekordnim produbljivanjem, a ni popusti nisu uspjeli privući kupce. Smanjila se kupovina odjeće, elektronike i nakita.

Stambeno tržište u Americi ostaje slabo i dalje zbog kreditne krize koja je počela prošle godine, s porastom nezaposlenosti i strožim pristupom kreditima te se na taj način udaljavaju potencijalni kupci
Tvrtka za financijske usluge GMAC pretvorbom se transformirala u banku, koja odobrava kompanijama zahtjeve za financiranjem iz paketa pomoći vrijednog 700 milijardi dolara.

Nedavni ekonomski podaci pokazuju da američka ekonomija ostaje slaba unatoč vladinim mjerama realizacije kreditnih pristupa. Raste broj nezaposlenih i dolazi do gubitaka kontrole nad stambenim vrijednostima koje nagrizaju potrošnju. Vlada je potvrdila da se ekonomija sužava, najviše od 2001. godine, u trećem kvartalu. Ovog tjedna može se očekivati oporavak dolara spram eura, kako europska ekonomija slabi zbog sve manje proizvodnje i izvoza.

JPY

Japanski jen je pao spram većine valuta prošlog tjedna jer je američko tržište dionica raslo na kupnji kamata i nakon što su Federalne Rezerve odobrile GMAC-u pretvaranje u 'bank holding' kompaniju.

Dionice ostaju mirne unatoč prognozama Toyota Motorsa o prvom operativnom gubitku u 71 godini poslovanja a analitičari špekuliraju da će kompanija po prvi puta srezati sjevernoamerički platni spisak. Jen je ostao slab prošlog tjedna nakon što su izvješća pokazala da japanske kompanije režu proizvodnju najbržom brzinom u posljednjih 55 godina. Gledište na japansku proizvodnju i izvozni sektor slabi kako su izvješća pokazala da je američka blagdanska prodaja pala. Prošlog tjedna član odbora Japanske banke Hidetoshi rekao je da centralna banka možda razmotri izvanredne mjere protiv nemirnog financijskog tržišta i sve dublje recesije, koja će možda uključiti više financijskih asistenata i kreditnih pristupa za glavne kompanije.

EUR/USD

S aspekta tehničke analize valutni par EUR/USD tijekom ponedjeljka došao je u područje crvenog pravokutnika, koje smo naznačili kao potencijalno područje ponovnog pada cijene te se cijena zaista spustila za oko 40 pipova. Tjedni Targeti i smjer koji je na slici svakako ostaje kao potencijalan ali treba uzeti u obzir vrijeme blagdana i praznika kada većina trgovaca ne trguje tako aktivno.

Analizu izradio: Mario Tomljanović

Vezane vijesti

Zašto ući u novu 2011. s Admiral Markets?

Zašto ući u novu 2011. s Admiral Markets?

Admiral Markets AS je licencirana tvrtka za investiranje i brokerske aktivnosti u Europskoj Uniji i regulirana je od strane Europskog financijskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika