30.12.2008. / 18:27

Autor: Hina

Kršćanski demokrat novi belgijski premijer

Herman van Rompuy ima ugled intelektualca i umjerenog političara i puno je prihvatljiviji frankofonim Belgijancima od Yvesa Leterma

Herman van RompuyHerman van RompuyBelgijski kralj Albert II imenovao je u utorak flamanskog kršćanskog demokrata Hermana van Rompuya novim premijerom, umjesto Yvesa Leterma koji je prije desetak dana podnio ostavku, objavila je kraljevska palača. U novoj vladi i dalje ostaje pet stranaka: dvije flamanske i tri frankofone. Osim premijera, vlada će dobiti novog ministra unutarnjih poslova Guida de Padta i ministra pravosuđa Stefaana de Clercka, obojicu iz redova flamanskih demokršćana.

Yves Leterme i dosadašnji ministar pravosuđa Jo Vandeurzen podnijeli su ostavke 19. prosinca nakon što je belgijski Vrhovni sud optužio vladu zbog pritiska na sud u slučaju spašavanje bankarsko-osiguravajuće kuće Fortis.

Novi premijer s članovima vlade u utorak poslije podne polaže prisegu pred kraljem Albertom II, a u petak bi novu vladu trebao potvrditi belgijski savezni parlament. Šezdesetjednogodišnji Herman van Rompuy ima ugled intelektualca i umjerenog političara i puno je prihvatljiviji frankofonim Belgijancima od Yvesa Leterma.

Uz financijsku i gospodarsku krizu, Belgija je duboko podijeljena zemlja u kojoj se teško postižu dogovori o saveznoj vladi. Bogatija Flandrija na sjeveru zemlje traži veću autonomiju, čemu se oštro protivi frankofona Valonija na jugu, tvrdeći da je to uvod u konačnu podjelu Belgije na jezičnoj osnovi.

Belgiju sljedeće godine čekaju regionalni izbori, a kampanjom će sigurno dominirati pitanje budućeg ustroja savezne države.

Belgija je podijeljena na tri regije koje predstavljaju federalne jedinice: Flandriju u kojoj je službeni jezik nizozemski, frankofonu Valoniju i bruxellesku regiju, koja je službeno dvojezična. Osim te teritorijalne podjele, postoji i podjela na tri jezične zajednice: nizozemsku, odnosno flamansku zajednicu, francusku zajednicu i njemačku zajednicu (šezdesetak tisuća Nijemaca živi na istoku Valonije na granici s Njemačkom i njihov je jezik jedan od tri službena jezika). Svaka od tih zajednica ima svoju vladu i parlament a u njihovoj nadležnosti su obrazovanje i kultura.

Najveći je kamen spoticanja između flamanske i francuske zajednice status bruxelleske regije, koja je službeno dvojezična premda je 88 posto stanovništva frankofono. Bruxellska regija zapravo je enklava unutar Flandrije. Međutim, u dosta općina oko te regije većinsko stanovništvo je frankofono, koje se žali na tretman svoga materinskog jezika. Bruxelles je ujedno i glavni grad Flandrije, a dosta flamanskih političara predlaže da njime zajedno upravljaju Flandrija i Valonija umjesto da ima status zasebne federalne jedinice. Pripadnici frankofone zajednice ne žele ni čuti za tu mogućnost i na takve zahtjeve odgovaraju vlastitim zahtjevima da se Bruxellesu priključe neke južne, većinski frankofone općine, čime bi belgijski grad imao i teritorijalni kontakt s Valonijom. (P.H.)

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika