02.01.2009. / 09:25

Autor: Petra Horvat

Bilić najavio svoj odlazak nakon svršetka ciklusa za SP '10

'Dalje ni sekundu, četiri godine su dovoljne', rekao je Bilić

Slaven BilićSlaven BilićSlaven Bilić je u interjuu za Sportske novosti najavio da će izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije ostati do svršetka ciklusa za SP '10. "Dalje ni sekundu, četiri godine su dovoljne", rekao je Bilić koji je 2007. proglašen osobom godine, a prenijele su Sportske novosti.

U novogodišnjem intervjuu prisjetio se protekle godine koju je, unatoč manje uspješnim trenucima, ocijenio dobrom. "Bilo je dobro. Moram li opisati jednom riječi, neka bude ovako: stabilizirali smo se u svjetskih Top 10. E sad, ovisi kako gledamo; ako nam je kriterij biti prvak svijeta, onda nije dobro biti 7. na Fifinoj ljestvici, ali ako smo realni te svjesni da u tom krugu - čak i među prvih 20 - svatko može pobijediti svakoga, onda sam zadovoljan. Kvalifikacijama za SP nisam presretan, pogotovo ne rezultatom. U vezi sa završnicom EP-a emocije su podijeljene. Neke stvari bile su super, opet smo sudjelovali na velikom natjecanju i poslije cijelog desetljeća otišli u drugi krug, zatim je propušteno ono što su stožer i igrači očekivali prije prvenstva, tijekom prvenstva osobito jer stalno smo rasli.", rekao je Bilić i kazao da ga i dalje peče "turska rana".

"Ne peče malo! U ta dva bečka sata utkan je moj i naš najtužniji trenutak '08. Ne znam što bi mi se u karijeri moralo dogoditi da odnese primat s negativnim predznakom.", rekao je.

Nakon susreta s Englezima koji je rezultirao s 1:4 u korist Capellove momčadi Bilić i dalje vjeruje da je hrvatska momčad kadra pratiti englesku. "Vjerujem da smo ih kadri pratiti. Još to nije gotovo! Ne promatram ljestvicu, nižemo nastup za nastupom koncentrirani na tri boda. Bilo bi glupo govoriti da su Englezi i Hrvati u ravnopravnom položaju. Nismo! Capellova momčad je de facto nedostižna porazi li do kraja sve, a izgubi od nas. Makar se sve može promijeniti u korist Vatrenih, osjećam da Otočani neće prolaziti bez otpora i kvarova", objavile su Sportske novosti Bilićeve riječi.

Upozorio je da su Ukrajinci i Bjelorusi "dovoljno kvalitetni da te iznenade", no izjavio je da je hrvatska momčad favorit za 6. lipnja. Aduti su, smatra, domaćinstvo i kvaliteta. "Ne bojim se psihološkog pritiska, na nj smo navikli još od Moskve u rujnu '06.", rekao je.

Za Niku i Roberta Kovača problem je, ocijenio je Bilić, što nisu standardni u Salzburgu odnosno Dortmundu. "Niko je s Trapattonijem imao idilu, Talijan ga je cijenio, tretirao glavnim, odmorio bi ga pa tutnuo kad je najteže. Novi šef Adriaanse posve se razlikuje, zahtjevi su drukčiji, odnos zapravo ružan. Robert zabrinjava manje - i dok je u Juventusu bio na klupi, u Hrvatskoj je briljirao!", rekao je izbornik, a prenijele su SN-i.

Smatra da je on prvi koji je zakazao u susretu s Turskom. "U fatalnih minutu i pol dvaput smo imali loptu, no nedostajalo je zrelosti, možda čak i altruizma. Ispucati, čovječe, nabiti što dalje! Loše smo reagirali u drugom dijelu srazu s Austrijom i kad nas je Engleska lomila, iako se za svaku od tih okolnosti može naći opravdanje ako hoćemo kopati. Nećemo, što će nam alibi. Sa svim drugim sam zadovoljan, pa i s tricom od Nizozemaca, nije bila pravi odraz stanja na igralištu.", izjavio je za SN.

Za Olića je ustvrdio da nije samo trkač, već i napadač "ekstra formata". "Najboljim je proglašen Modrić, što je u redu. Ništa manje zaslužena ne bi bila ni Olićeva pobjeda, izvrsno je kotirao i Ćorluka, Srna drži razinu, Šimunić je konstantno neprelazan.", prokomentirao je.

Za HNL je kazao da je izjednačenija, napetija i zanimljivija nego ikad, a žaloste ga, kaže, loši, prazni stadioni i divljanje navijača.

Smatra i da su tezije izmešu Mamića i Štimca unutar HNL-e dobre. "To je dobro, zaboga! Zašto bi tenzije bile loše. Zar Engleska, neovisno o veličini, nije živjela od Mourinhovih svađa s Fergusonom? Otočanima ne odgovara što su Ferguson i Wenger neki frendovi, zbog čega nema iskrica, fighta. Zar su loše tenzije Rummeniggea i nekog iz Hamburga ili Hoffenheima, Morattija i Moggija! Pozdravljam zdravi rivalitet. Loša je polarizacija na Zagreb i Split koja potencira rat.", rekao je za SN.

Vezane vijesti

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Pohvalu je izborniku hrvatskih nogometaša Slavenu Biliću dao napadač Chelseaja i španjolske reprezentacije Fernando Torres. - Hrvatski je izbornik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika