02.01.2009. / 14:39

Autor: Petra Horvat

Sanader - premijer koji ne mari za vojnike

Premijer Ivo Sanader, u pet godina svog mandatarstva nikada nije posjetio pripadnike hrvatskih oružanih snaga u nekoj od mirovnih misija NATO saveza ili UN-a, donosi portal Militarium

Ivo SanaderIvo SanaderZa razliku od predsjednika Stjepana Mesića, koji je ove godine Božić proslavio s hrvatskim vojnicima na Golanskoj visoravni, premijer Ivo Sanader u pet godina svog mandatarstva nikada nije posjetio pripadnike hrvatskih oružanih snaga u nekoj od mirovnih misija NATO saveza ili UN-a.

Portal Militarium prenio je da je Borut Pahor, za razliku od Sanadera, samo dva mjeseca nakon početka obnašanja premijerske dužnosti uspio posjetiti slovenske vojnike na Kosovu. Sanader, podsjeća Militarium, to nije učinio niti jednom u pet godina

"Sanader se zapravo nikad i nije previše trudio biti uz hrvatske oružane snage, od kada je 2004. preuzeo funkciju premijera, samo ih je dva puta posjetio i to prigodom posjete Hrvatskom vojnom učilištu na Črnomercu u Zagrebu i još jednom u Zagrebu u vojarni "Croatia" tijekom ispraćaja hrvatskog vojnog kontingenta u mirovnu misiju UNDOF na Golansku visoravan", objavio je Militarium.

Prema procjeni istog portala, dolasci prigodom obilježavanja datuma iz povijesti OSRH određeno je državnim protokolom, pa se ne treba ubrajati u premijerove posjete oružanim snagama. "I tu je stanje sa Sanaderom problematično, jer se pojavljuje samo povodom Dana OS RH. Mesić to pokušava činiti svaki put kad su neke obljetnice u pitanju", piše Militarium.

Portal je upozorio da bi Sanader o tome ipak trebao voditi više računa. "Ipak, hrvatski premijer bi trebao malo više povesti računa o tome da je zapažena uloga Hrvatske u UN-u i njezino nestalno članstvo u Vijeću sigurnsoti velikim dijelom rezultat i činjenice da je Hrvatska na prvom mjestu u svijetu kad je u pitanju broj mirovnih operacija u kojima sudjeluje sa svojim vojnicima.Oko NATO saveza ne treba trošiti previše riječi.

Jedan od dva strateška vanjskopolitička cilja, a to je ulazak u NATO je ostvaren. Velike zasluge i lovorike zbog ulaska u NATO i jačanja američko-hrvatskih odnosa na sebe pripisuje hrvatska diplomacija, ali to je samo manjim dijelom točno, jer su ključ za NATO oduvijek bile SAD.", stoji na portalu.

Militarium je iznio i mišljenje o tome iz kojih je razloga zaista došlo do jačanja partnersva s SAD-om.

"Stvarni razlozi jačanja snažnog partnerstva sa SAD-om u posljednje dvije godine su velikim dijelom postignuti zajedničkim djelovanjem oružanih snaga SAD i Hrvatske na bojnom polju u Afganistanu i tijekom brojnih zajedničkih vježbi. Hrvatska vojska je ukinula nacionalna ograničenja za svoje vojnike u Afganistanu što je SAD-u bilo od jako velike važnosti. Treba reći kako je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova predložilo takvo ukidanje, ali se godinu dana čekalo s odlukom vojnog vrha, odnosno takva je bila procjena. Hrvatska vojska je za američke partnere postala pouzdan partner koji daje doprinos u borbi protiv terorizma i više nego mnoge članice NATO-a.

Pogleda li se proteklih nekoliko mjeseci kolika je učestalost posjeta najviših hrvatskih vojnih dužnosnika američkim ili NATO zapovjedništvima i to usporedi s putovanjima najviših hrvatskih dužnosnika iz političkog života, premijera, predsjednika ili ministra vanjskih poslova, moglo bi se zaista reći ono što nam stranci govore. Hrvatska vojska se više nikako ne može smatrati potrošačem državnih financija i nepotrebnom organizacijom u društvu o čemu su naveliko pričalo ususret pozivnici za članstvo u NATO. Ona je postala sredstvo hrvatske diplomacije u ostvarivanju nacionalnih interesa. Možda će i premijer Ivo Sanader progledati i pokušati se natjerati da sa malo većim vladinim izaslanstvom i ministrima obiđe hrvatske vojnike negdje u svijetu.", objavljeno je na Militariumu.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika