08.01.2009. / 12:41

Autor: Hrvoje Šimičević

SDP: Vlada je najveći krivac što je Hrvatska u 'energetskoj banani'

"Sadašnja geopolitička situacija sa rusko-ukrajinskim odnosima trebala se očekivati, a Vlada se ponaša iznenađeno", kazao je glavni SDP-ov ekonomski strateg Ljubo Jurčić


Gordan Maras, Ljubo Jurčić, i Slavko Linić; Foto: Igor ŠobanGordan Maras, Ljubo Jurčić, i Slavko Linić; Foto: Igor ŠobanZa trenutačnu energetsku situaciju najveća odgovornost leži na Vladi, jer ne postoji nikakva energetska strategija, mišljenje je SDP-ovih ekonomskih eksperata, koji su danas održali izvanrednu konferenciju, osvrćući se na aktualno stanje u državi, koje po njihovim riječima nije nimalo obećavajuće. "Sadašnja geopolitička situacija sa rusko-ukrajinskim odnosima trebala se očekivati, a Vlada se ponaša iznenađeno", kazao je glavni SDP-ov ekonomski strateg Ljubo Jurčić. On smatra kako je najveći problem što Hrvatska ima velike energetske kapacitate, čije se iskorištavanje godinama zanemarivalo, što je dovelo do toga da sada velikim dijelom ovisimo o vanjskim utjecajima. " U SDP-u Vladu smatramo odgovornim prvenstveno zbog nečinjenja.

Sanaderova administracija nije povećala proizvodnju plina iako postoje polja za iskorištavanje i dobivanje velikih količina ovog energenta. Posljednjih 5 godina priča se o izgradnji većih skladišnih kapaciteta plina, uz postojeći u Okolima, ali i to je u potpunosti zanemareno. U trenutku kad uvozimo 40 posto pllina od ukupne potrošnje, ne postoje alternativni dobavni kapaciteti koji će zamijeniti ukrajinsku rutu", nabrojao je Jurčić glavne razloge, koji po njegovom mišljenju uvjetuju činjenicu da plina nedostaje hrvatskim građanima, industriji, odnosno privatnom i državnom sektoru. Jurčić je dodao kako se odgovornost prema logici ne smije i ne može prebacivati u ovom trenutku na privatni sektor, 'jer je država ta koja treba osigurati energiju u sve resore. "Tvrtke iz privatnog sektora nisu karitativne ustanove, te one u ovom trenutku nemaju obvezu da imaju zalihe koje će stabilizirati stanje u državi.

Energenti nisu tržišni već strateški proizvod, a veliki je rizik ne imati kapacitete za njih. Vlada je to bila dužna napraviti, a nije pa je odgovorna za nastalo stanje. To je odgovornost države, koja je obvezana da ima kapacitete za ovakva 'vršna opterećenja', jer je cijena energije najveća kad je nema", istaknuo je Jurčić. Najveće opterećenje, kazao je Jurčić, u ovom će trenutku imati upravo gospodarski sektor u Hrvatskoj, jer će se brojna industrijska postrojenja zabilježiti gubitke zbog smanjanja proizvodnje.

Slavko Linić je istaknuo kako Vlada proteklih godinu dana nije napravili ništa kako bi poboljšala hrvatsku stratešku poziciju po pitanju energije. "Od početka godine SDP je sustavno upozoravao da Hrvatska nužno mora oblikovati energetsku strategiju. Početkom godine upozorili smo na potrebu početka iskorištavanja plinskih kapaciteta u sjevernom Jadarnu, koji bi mogli biti dostatni za opskrbu Dalmacije. Zbog ove plinske krize hrvatski građani mogu biti sretni jer samo u takvim teškim situacijama Vlada donosi odluku o ulaganjima u energetski sektor. Vjerujem da će tako početi raditi na iskorištavanju nalazišta plina u Jadranu", kazao je Linić.

"Hrvatska je energetskoj banani", dodao je pak Gordan Maras, kazavši da je Vlada najviše odgovorna za tu situaciju. "Natavlja se niz Vladine politike, u kojoj Sanaderova administracija za svoje neuspjehe traži pokriće na nekim drugim događajima, kao što je spor Rusije i Ukrajine", kazao je Maras.

Vezane vijesti

EU se nije integrirala kao država

EU se nije integrirala kao država

O mogućnostima izlaska iz aktualne dužničke krize i osnivanju fiskalne unije u eurozoni razgovarali smo s Ljubom Jurčićem, profesorom Ekonomskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika