20.08.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

NEZAPOSLENOST

U EU DVOSTRUKO VEĆA NEZAPOSLENOST NEGO U JAPANU I SAD-U

U EU DVOSTRUKO VEĆA NEZAPOSLENOST NEGO U JAPANU I SAD-U

Prema podacima Eurostata , statističke agencije Europske unije, u EU je krajem lipnja ove godine stopa nezaposlenosti iznosila 7.7 posto, objavio je magazin Banka. Navedeni podaci upućuju na to da EU ima najvišu stopu nezaposlenosti u razvijenom svijetu, budući se ista stopa u Japanu i SAD-u kreće oko 4 posto. Stoga, ne čudi što je upravo nezaposlenost posljednjih godina postala jedan od glavnih političkih problema u Uniji. U Njemačkoj, primjerice, gdje je broj nezaposlenih davno prešao brojku od četiri milijuna, nezaposlenost je tema koja će najvjerojatnije presuditi u izbornoj utrci između sadašnjeg SPD-ovog kancelara Gerharda Schroedera i CDU/CSU-ovca Edmunda Stoibera.
Europsko je tržište rada, doduše, doživjelo neke pozitivne pomake tijekom devedesetih. Tako je tijekom posljednjih pet godina udio zaposlenih u radno sposobnoj populaciji, onoj između 15 i 64 godine, porastao sa 60 na 63 posto. To je, međutim, još uvijek manje nego u SAD-u, gdje taj udio iznosi 74 posto, ili u Japanu u kojem je 69 posto.

Vezane vijesti

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Ostati doma, s roditeljima, ili se odseliti u podstanare? Mnogi mladi ljudi u Europi si postavljaju to pitanje od trenutka kad navrše punoljetnost.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika