Objavljeno u Nacionalu br. 687, 2009-01-13

Autor: Dean Sinovčić

Dvostruki glumački trijumf Kate Winslet

Engleska glumica, najpoznatija po ulozi u 'Titaniku' i pet nominacija za Oscara, treća je glumica u povijesti koja je iste večeri dobila dva Zlatna globusa, za glavnu i sporednu ulogu u filmovima 'Revolutionary Road' i 'The Reader'

GLUMICA KATE WINSLET na dodjeli Zlatnog globusa za glavnu i sporednu ulogu u filmovima 'Revolutionary Road' i 'The ReaderGLUMICA KATE WINSLET na dodjeli Zlatnog globusa za glavnu i sporednu ulogu u filmovima 'Revolutionary Road' i 'The ReaderU nedjelju navečer Kate Winslet (33) postala je treća glumica u povijesti koja je u istoj večeri osvojila dvije nagrade Zlatni globus. Nakon što je 1989. godine Sigourney Weaver osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu u filmu "Gorile u magli" te za najbolju sporednu glumicu u filmu "Zaposlena djevojka", a Joan Plowright 1993. godine za najbolju sporednu glumicu u filmovima "Staljin" i "Enchanted April", ove je godine Kate Winslet osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu u filmu "Revolutionary Road" te za sporednu u filmu "The Reader".

"The Reader" je prvi film redatelja Stephena Daldryja nakon velikog uspjeha s filmom "Sati" 2002. godine. Nastao je prema knjizi Bernharda Shlinka iz 1995. godine u kojoj opisuje opsesiju tinejdžera starijom ženom nakon Drugog svjetskog rata u Njemačkoj, da bi osam godina kasnije isti mladić, u potrazi za njom, shvatio da je ona bila pripadnica nacističkog pokreta. Isprva, Kate Winslet je odbila ovu ulogu jer se snimanje poklapalo sa snimanjem filma "Revolutionary Road". Prihvatila ju je Nicole Kidman, međutim, odustala je od te uloge zbog trudnoće. Nakon promjena termina snimanja, Winslet je ipak prihvatila ulogu u filmu "The Reader", koji je sniman čak pet mjeseci u Njemačkoj, najduže što je Winslet ikada snimala neki film."Revolutionary Road" je režirao Sam Mendes, suprug Kate Winslet, dok joj je partner Leonado di Caprio, s kojim je glumila u filmu "Titanik". Riječ je o još jednoj adaptaciji knjige, i to Richarda Yatesa iz 1961. godine. To je kompleksna priča o bračnom paru Franku i April Wheeler koji imaju dvoje male djece, pri čemu se iza prividne idile krije njihovo nezadovoljstvo i privatnim i poslovnim životima.

Kate Winslet rođena je u engleskom gradu Readingu, u obitelji glumaca, i roditelji i baka i djed po majčinoj strani bili su glumci, gdje je ona bila druga od četvero djece. Sa 16 godina, nakon nekoliko godina pohađanja glumačke škole, otišla je prvi put na audiciju i odmah dobila ulogu. Bila je to uloga u filmu "Nebeska stvorenja" redatelja Petera Jacksona, gdje je glumila školarku koja je toliko zaljubljena u svoju prijateljicu koja završi smrću prijateljičine majke. Slijedio je niz uloga koje su joj donosile nagrade te je bila nominirana za Oscara za sporednu glumicu u filmu "Razum i osjećaji" iz 1995. godine te za najbolju glumicu u filmu "Titanik". Nakon toga dobila je još tri nominacije za Oscara, jednu za najbolju sporednu glumicu u filmu "Iris" te dvije za najbolju glumicu u filmovima "Vječni sjaj nepobjedivog uma" i "Mala djeca". Ukupno pet nominacija, i nijedno osvajanje Oscara, ali je postala najmlađa glumica u povijesti koja je došla do pet nominacija. Time je prestigla ostale glumice s pet nominacija, a to su Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Susan Sarandon, Glenn Close i Cate Blanchett.

Svog supruga, redatelja Sama Mendesa, upoznala je 2001. godine kada ju je on htio angažirati za svoju kazališnu predstavu. "Nisam željela ulogu u predstavi, željela sam njegov telefonski broj", priznala je kasnije Kate Winslet. Dobila ga je i sve je završilo vjenčanjem, u svibnju 2003. godine. Za nju je to drugi brak, jer je do 2001. godine bila u braku s glumcem Jimom Threapletonom s kojim ima osmogodišnju kćerku Miu Honey. Sa Samom Mendesom ima petogodišnjeg sina Joea.

Vezane vijesti

Isprika Zuckerbergu autora 'Društvene mreže'

Isprika Zuckerbergu autora 'Društvene mreže'

Film 'Društvena mreža' osvojio je najviše, četiri Zlatna globusa, na dodjeli ove najznačajnije filmske nagrade nakon Oscara. Osvojeni su Zlatni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika