Objavljeno u Nacionalu br. 687, 2009-01-13

Autor: Berislav Jelinić

Pravda za ubijenog novinara

DORH održao HND-u lekciju iz novinarstva

DORH odbacio kaznenu prijavu protiv odgovornih u NCL-u za tekst 'Diletanti protiv psihijatara'

OSOBNI ANIMOZITET Predsjednik HND-a Zdenko Duka sudjelovao je u kampanji protiv Ive Pukanića otkako je ovaj u siječnju 2008. kritizirao Dukin govor na novogodišnjem primanju na PantovčakuOSOBNI ANIMOZITET Predsjednik HND-a Zdenko Duka sudjelovao je u kampanji protiv Ive Pukanića otkako je ovaj u siječnju 2008. kritizirao Dukin govor na novogodišnjem primanju na PantovčakuDržavno odvjetništvo još je 14. listopada donijelo rješenje koje teško kompromitira ponajprije Hrvatsko novinarsko društvo, a zatim saborski Odbor za ljudska prava i prava manjina i Ured Vlade za ravnopravnost spolova, koji su se neprimjereno i tendenciozno uključili u "slučaj Mirjana Pukanić", te nasjeli na hajku koju su protiv Ive Pukanića te protiv novinara i urednika Nacionala počeli Mirjana Pukanić, Sanja Sarnavka, Ivo Banac i velik broj nesavjesnih, zlonamjernih i nedoraslih novinara.

Nacional je početkom tjedna doznao da je 14. listopada 2008. Državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu koju su protiv Berislava Jelinića i Sine Karli podnijeli Mirjana Jusup Pukanić, te Vesna Kesić, Sandra Bečić i Vesna Teršelič iz udruge Babe i Centra za mirovne studije. Oni su podnijeli kaznenu prijavu protiv Jelinića i Sine Karli zato što je Nacional 22. travnja objavio tekst pod naslovom "Diletanti protiv psihijatara".
U tom tekstu Nacional je objavio da Sanja Sarnavka i Ivo Banac manipuliraju hrvatskom javnošću pomoću dezinformacija o zdravstvenom stanju Mirjane Pukanić, koja se od psihičke bolesti liječi već 17 godina. Tim manipulacijama oni su joj dodatno, možda i nepovratno teško ugrozili zdravlje, a zajedno s većinom medija koji su se angažirali na tom slučaju pridonijeli su pogoršanju njezina teškog stanja besprizornim pritiscima na zdravstvene i druge institucije koje su Mirjani Pukanić u to vrijeme pokušale pomoći.


Nedugo nakon toga Mirjana Pukanić, ali i Vesna Kesić, Sandra Benčić i Vesna Teršelič iz udruge Babe, podnijeli su protiv Jelinića i Sine Karli kaznenu prijavu tvrdeći da su nedopušteno uporabili osobne podatke, neovlašteno otkrili profesionalnu tajnu i iznijeli osobne i obiteljske prilike, što je naštetilo Mirjani Pukanić. Spomenute osobe, ali i niz drugih osoba i novinara uključenih u manipulacije u "slučaju Mirjana Pukanić", tjednima su se zgražali nad tim tekstom Nacionala. Rasprava o tom slučaju dospjela je i u Sabor, čiji je Odbor za ljudska prava i prava manjina zatražio od Hrvatskog novinarskog društva da se također očituje o tom slučaju.
Brojne osobe tih su dana lažno tvrdile da je Nacional objavio povijest bolesti Mirjane Pukanić, na to je formalno upozoreno i Hrvatsko novinarsko društvo, a ono se u tom slučaju ponijelo najskandaloznije. Zbog tog teksta Vijeće časti HND-a isključilo je potkraj lipnja 2008. iz HND-a Ivu Pukanića.

Državno odvjetništvo odbacilo je tu smiješnu kaznenu prijavu iz više razloga, a opisalo je to ovako: "Prilikom razmatranja opstojnosti kaznene odgovornosti analiziran je sporni članak, te drugi raspoloživi izvori informacija iz ostalih medija koji su pisali i objavljivali informacije vezane uz tzv. 'slučaj Pukanić'. Naime, već je u emisiji Nove TV 'Red Carpet' od 13. travnja 2008. sama prijaviteljica Mirjana Jusup Pukanić prisutnim predstavnicima medija iznosila činjenice vezane uz svoje zdravstveno stanje i obiteljske probleme. U tom smislu ističemo da osoba koja svojim izjavama, ponašanjem i drugim djelima u vezi sa svojim osobnim ili obiteljskim životom sama privlači pozornost javnosti ne može zahtijevati istu razinu zaštite privatnosti kao drugi građani. Kazneno djelo neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne čini odvjetnik, branitelj, javni bilježnik, doktor medicine, doktor stomatologije, primalja ili drugi DRAGO HEDL bio je na čelu tijela HND-a koje
je isključilo Pukanića iz članstvaDRAGO HEDL bio je na čelu tijela HND-a koje je isključilo Pukanića iz članstvazdravstveni djelatnik, psiholog, djelatnik skrbništva, vjerski ispovjednik ili druga osoba koja neovlašteno otkrije tajnu koju je saznala u obavljanju svoga zvanja.

Kazneno djelo nedozvoljena uporaba osobnih podataka čini onaj tko bez privole građana protivno zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi njihove osobne podatke ili te podatke koristi suprotno svrsi njihova prikupljanja... Isto tako je propisano da novinar ima pravo pristupa svim izvorima informacija, kao i pravo da slobodno istražuje sve činjenice koje uvjetuje javni život, kao i pravo da ne otkrije izvor informacija koje prezentira kroz svoj autorski rad.
Poznato je da novinari u svom radu saznaju i raspolažu raznim informacijama koje kao takve mogu objaviti. Liječnik je dužan čuvati tajnu i ako ju je prenio novinaru, on čini kazneno djelo, ali ako te podatke objavi novinar, on objavljuje vijest za koju ne mora znati da je tajna.
Stoga nema činjenica koje s razumnom vjerojatnošću ukazuju da bi osumnjičenici neovlašteno otkrili profesionalnu tajnu, to više što je zdravstvena problematika Mirjane Pukanić već bila dio izjava više osoba involviranih u cjelokupni 'slučaj Pukanić' i objavljivana je kako u štampanim medijima, tako i na TV." Državno odvjetništvo odbacilo je i kaznenu prijavu koju su iste osobe podnijele i protiv NCL Media Grupe, uz obrazloženje da navodne nezakonitosti koje se spominju u kaznenoj prijavi nisu počinili ni novinari, ni urednici Nacionala, pa se tako ne može govoriti ni o odgovornosti NCL Media Grupe kao pravne osobe.
U svjetlu ove odluke Državnog odvjetništva odluka Hrvatskog novinarskog društva o isključenju Ive Pukanića potpuno je neprimjerena. Apsurdno je da Državno odvjetništvo mora podučavati perjanice Hrvatskog novinarskog društva o novinarskom poslu, slobodi novinarskog istraživanja i o razini zaštite osobnih podataka osoba koje se same eksponiraju u javnosti, i to lažima.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika