15.01.2009. / 11:49

Autor: Hina

Ministarstvo donijelo program za provjeru kakvoće goriva

Posebice se to odnosi na provjeru sadržavaju li goriva koja se stavljaju na tržište i koriste u prijevoznim sredstvima i energetskim objektima propisane količini sumpora u gorivima

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo je Program praćenja kakvoće tekućih naftnih goriva za ovu godinu, a osnovna mu je svrha provjera udovoljavaju li goriva na tržištu kakvoći propisanoj Uredbom o kakvoći tekućih naftnih goriva, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Posebice se to odnosi na provjeru sadržavaju li goriva koja se stavljaju na tržište i koriste u prijevoznim sredstvima i energetskim objektima propisane količini sumpora u gorivima.

"Time se smanjuje štetno djelovanje onečišćujućih tvari koje nastaju izgaranjem naftnih goriva na okoliš i zdravlje ljudi", ističe Ministarstvo zaštite okoliša dodajući da će Programom biti obuhvaćeni dobavljači tekućih naftnih goriva koji ga stavljaju na tržište ili uvoze za vlastite potrebe.

Program, inače, sadrži način uzorkovanja tekućih naftnih goriva posebno za benzinske postaje i skladišta, broj i učestalost uzimanja uzoraka, lokacije uzorkovanja ovisno o količini tekućih naftnih goriva koje je dobavljač stavio u promet na domaće tržište ili koje koristi za vlastite potrebe i laboratorijsku analizu uzoraka tekućih naftnih goriva, navode iz ministarstva.

Učestalost uzimanja uzorka goriva na benzinskim postajama i broj uzoraka za pojedinog dobavljača, primjerice, određuje se prema njegovom udjelu u prodaji pojedinog goriva na tržištu u protekloj godini.

Program se temelji na Uredbi o kakvoći tekućih naftnih goriva kojom je hrvatsko zakonodavstvo iz područja zaštite okoliša usklađeno s direktivama Europske unije o kakvoći benzina i dizelskog goriva. (P.H.)

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika