16.01.2009. / 14:55

Autor: Hrvoje Šimičević

Jurčić: Redukcija još najmanje mjesec dana, jedino nas spašava Putin ili lijepo vrijeme

"Vlada trenutačno najviše radi na proizvodnji političke percepcije da nešto radi po pitanju energetske krize koja nas je zahvatila. To je na žalost građana koji žive u ovoj zemlji pusta iluzija", komentirao je energetski stručnjak Ljubo Jurčić najavu premijera Ive Sanadera koji je u potrazi za plinom u medijima spomenuo velike kapacitete afričkih država

Ekonomski strateg SDP-a Ljubo JurčićEkonomski strateg SDP-a Ljubo JurčićIako su iz administracije premijera Ive Sanadera u posljednjih nekoliko dana kao izglednu opciju nabave nasušno potrebnog plina naglašavali afričke države Alžir i Libiju, teško je očekivati da bi se to moglo dogoditi. Danas su iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva objavili da je pokušaj nabavke zemnog plina na libijskom tržištu propao te se još uvijek čeka odgovor iz Alžira.

Iz Libije su izrazili volju da pomognu u opskrbi Hrvatske plinom, ali to trenutačno nije moguće jer ne raspolažu viškovima, dok su postojeće količine već zakupljene i moraju biti osigurane naručiteljima. Izvjesno je da će takav odgovor doći i iz Alžira, smatraju stručnjaci. Osim što je situacija tamo slična kao i u Libiji, afričke države imaju znatno rigoroznije zakonske odredbe. U većini slučajeva nije moguća distribucija plina, ako se šest mjeseci prije nije potpisao ugovor. Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić kazao je u razgovoru za Nacional.hr da su od početka ove opcije bile nerealne.

"Vlada trenutačno najviše radi na proizvodnji isprazne političke percepcije. Dobavljanje plina iz ovih zemalja samo to potvrđuje. To je na žalost građana koji žive u ovoj zemlji pusta iluzija", komentirao je energetski stručnjak Ljubo Jurčić najavu premijera Ive Sanadera koji je u potrazi za plinom u medijima spomenuo velike kapacitete afričkih država. "Taj je scenarij teško izgledan, a ako se i dogodi, riječ će biti o znatno manjim količinama od onih koje su nam trenutačno potrebne", dodao je Jurčić.

Prema njegovim riječima, najizglednija ostaje opcija nabave plina iz Zapadne Europe, preko austrijskog plinovoda. "Tim bi se kanalima mogle dobiti određene količine plina. No u ovom je trenutku objektivno očekivati dotok od 30 ili 40 tisuća kubika na sat, što je za razliku od potrebnih 400 tisuća, neznatna količina. To znači da će redukcija u svim zakinutim sektorima i dalje ostati najmanje mjesec dana", kazao je Jurčić, ističući da je trenutačna situacija najveća posljedica dugogodišnjeg nedostatka energetske strategije Sanaderove administracije. "Treba pitati Vladu što su učinili u proteklih pet godina da se izbjegne ovakva situacija. Jedino nas u ovom trenutku može spasiti Putin ili lijepo vrijeme", kazao je na kraju Jurčić.

INA ugovorila plin iz Njemačke, količina dovoljna do utorka

Iz Ministarstva je priopćeno da kako je INA s njemačkom tvrtkom E.ON Ruhrgas ugovorila novu isporuku plina. Time su do sada dogovorene tri tranšeje interventnog uvoza plina iz Njemačke. Prve isporuke dogovorene su jučer, a 40.000 prostornih metara plina na sat u Hrvatsku će doći preko austrijskog, odnosno slovenskog plinovoda. Ugovorene količine dostatne su za svakodnevno snabdijevanje do utorka.

Vezane vijesti

EU se nije integrirala kao država

EU se nije integrirala kao država

O mogućnostima izlaska iz aktualne dužničke krize i osnivanju fiskalne unije u eurozoni razgovarali smo s Ljubom Jurčićem, profesorom Ekonomskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika