16.01.2009. / 20:35

Autor: Hrvoje Šimičević, Branimir Lozej

Hrvatska pobjedom otvorila Svjetsko rukometno prvenstvo

Hrvatska je zapisala prvu pobjedu na Svjetskom rukometnom prvenstvu, pobjedivši Južnu Koreju 27:26. Červarovi izabranici na Kuvajt idu sa osvojena dva boda

Hrvatska reprezentacija pobijedila je u prvoj utakmici Svjetskog rukometnog prvenstva momčad Južne Koreje rezultatom 27:26, zapisavši time vrijednu pobjedu uoči sraza s Kuvajtom. Bila je to pobjeda izborena teškom mukom.

Iako se očekivalo da ćemo na znatno lakši način proći preko južnokoreanaca, svojom igrom gostujuća momčad ubrzo je razuvjerila Červarove rukometaše. Gosti su tijekom cijele utakmice pokazali izniman otpor, upornost, ali ponajprije i efikasnost, pokazavši zašto ih već duže vrijeme deklariraju kao ponajbolju momčad van granica Europe. Dodatni problem Hrvatskoj je predstavljala činjenica da je efikasnost tijekom gotovo cijele utakmice uvelike manjkala.

Uz nekoliko južnokoreanskih napadača koji svojom efikasnošću nisu dopustili hrvatskoj reprezentaciji odlazak na više od 3 gola, dva su njihova golmana odradila izvrstan posao, obranivši u nekoliko navrata velike hrvatske prilike. Igor Vori proglašen je na kraju igračem utakmice, sa ukupno 5 golova razlike.

Prvo poluvrijeme - 14:13

Prvi je napad prvenstva imala reprezentacije Južne Koreje, no prvi je pogodak postigla Hrvatska. Vedran Zrnić ušao je u povijest Svjetskih prvenstava po tome jer je postigao prvi pogodak na ovogodišnjem u Spaladium Areni.

U prvoj polovici prvog poluvremena igralo se vrlo izjednačeno, pogodak za pogotkom, no Hrvatska je katkad u početku susreta vodila pogodak ili dva razlike. Tada ulazi Domagoj Duvnjak i počinje svoje solo prodore, a na vrata je stao Venio Lozert koji je svojim obranama pridonio vrlo dobrom rezultatu.

Hrvatska nakon 20-ak minuta igre vodi 10:8, a prema riječima bivšeg reprezentativca Vlade Šole, očito je izbornik hrvatske reprezentacije Lino Červar pronašao riješenje za južno korejske napade obranom 5-1. No, ipak dvije minute do samog kraja prvog poluvremena bilo je 12:13 za Južnu Koreju. Južno korejski vratar Park s nekoliko je uzastopnih obrana omogućio neizvjesnu završnicu prvog poluvremena. Usprkos svemu hrvatski rukometaši na odmor idu s prednosti od samo jednog pogotka. Rezultat je bio 14:13.

Drugo poluvrijeme - 27:26

U prvih deset minuta drugog poluvremena, igra dvaju momčadi rezultatski je bila u pravilu izjednačena. Iako je Červar s nekoliko promjena konfiguracije igre nastojao razbiti pokretljivu koreansku obranu, Hrvatska nije uspjela doći do razlike veće od 2 gola. To je bilo izgledno na 19-17.

No, čistu šansu propustio je Vedran Zrnić, te je razlika nadomak prve polovice drugog poluvremena smanjena na 19:18. Prvi dio posljednje četvrtine drugog poluvremena, bile su gotovo rezultatska preslika prvog dijela utakmice: Na hrvatski pogodak, Koreanci nisu posustajali, te su efikasnim pucačima vraćali utakmicu u neizvjesnost. Iako je Hrvatska imala nekoliko prilika otići čak i na 4 razlike, Južna Koreja je u 51 minuti, prvi puta u drugom poluvremenu, izjednačila a potom i preokrenula rezultat na 23:24.

Hrvatska je i dalje nastavljala sa dobrom igrom probijajući se na osnovnu crtu sa oba boka. No, efikasnost je izostajala. Dodatna otegotna okolnost bila je iznimna raspoloženost koreanskog rezervnog vratara koji je u pet hrvatskih napada imao uspješne obrane. U 55 minuti, Ivan Čupić izvukao je Hrvatsku iz iznimno opasne situacije u trenutku kad je Korea imala 25:23, da bi Igor Vori još jednom izjednačio rezultat. Na kraju 59 minute, Petar Metličić dao je odlučujući pogodak, jer je Hrvatska povela 27:26, na što Južna Korea u posljednjim sekundama nije imala odgovora.

Hrvatska - Južna Koreja: 27: 26

Dvorana: Spaladium Arena

Suci: Lemme i Ulrich (Njem)

Hrvatska: Venio Losert, Mateo Hrvatin (3), Ivano Balić (2), Domagoj Duvnjak (3), Blaženko Lacković, Vedran Zrnić (2), Igor Vori (5), Denis Špoljarić, Petar Metličić (2), Denis Buntić (1), Tonči Valčić (1), Mirko Alilović, Ivan Čupić (8), Dalibor Anušić

Južna Koreja: Minho Yong, Yikyeong Jeong (4) , Jaebok Sim (5), Teawan Kim (3), Junggeu Park (5), Chanyoung Park (1), Sanguk Lee, Yunsuk Oh (4), Ilkoo Kang, Hyunchul Cho, Donggeun Yu, Ciyeol Yoon (1), Eunho Lee (2), Jaewoo Lee (1)

Foto: Igor Šoban i Mario Strmotić

Fotogalerija

  • Hrvatske navijače bodri 12 tisuća gledatelja u Spaladium Areni; Foto: Igor Šoban i Mario Strmotić

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika