19.01.2009. / 14:52

Autor: Dean Sinovčić

Dino Drpić: Koliko košta ljubav prema kocki i Nives Celzijus

Nacionalov urednik Dean Sinovčić analizira kako je propala karijera Dinamova braniča Dine Drpića te zašto ni jedan ozbiljniji klub Zdravku Mamiću neće platiti milijun eura, koliko iznosi odšteta za problematičnog nogometaša

Nives Celzijus preuzela je ulogu glasnogovornika svog supruga Dine DrpićaNives Celzijus preuzela je ulogu glasnogovornika svog supruga Dine DrpićaSamo tri dana nakon što je prošlog utorka potjerao Dinu Drpića iz Dinama, izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić objavio je kako je Drpić sjajan nogometaš i divan čovjek s manjim anomalijama. Nije to bila samo još jedna Mamićeva akrobacija niti ishitrena izjava kojom je nakon tri dana demantirao samog sebe. Mamić je doista trebao potjerati Drpića jer su njegovi ispadi i ovisnost o kocki postali nesnosni i za njega samog i za klub za koji igra, a Mamić je morao izgladiti njegov imidž u javnosti jer Drpića sada treba prodati u neki inozemni klub te zaraditi na njemu.

Prema prvim informacijama, odšteta za Dinu Drpića iznosi milijuna eura i taj milijun pripast će Dinamu i Mamiću. S obzirom da niti jedan ozbiljniji klub neće platiti milijun eura za problematičnog nogometaša, Mamić sada nastoji sačuvati Drpićev obraz kako bi sačuvao očekivani iznos. Ne želi reći što je to sve Drpić lošeg radio, ne želi reći koliko puta ga je financijski spašavao kada je ovaj upao u kockarske dugove, ne želi reći ništa loše o utjecaju Nives Celzijus na svog supruga. Međutim, činjenica kako je objavljeno da je Mamić dao 350 tisuća eura Drpiću koje će pokušati vratiti kroz prodaju igrača u inozemstvo toliko odmaže Drpiću da je malo vjerojatno da će se naći ozbiljniji klub koji bi mogao platiti odštetu.

Potpisao Mamića umjesto sebe

Povod za izbacivanje Drpića bio je banalan, radilo se o jednom izgredu, ali izgredu koji je toliko akumulirao nezadovoljstvo kod Zdravka Mamića da mu je ovaj dao otkaz. Naime, svaki igrač Dinama zaduži određeni broj dresova koji oni često bacaju nakon utakmice navijačima za uspomenu. Drpić je prekoračio dopušteni broj dresova koji su bačeni navijačima i trebao je potpisati da će mu se taj dug oduzeti od plaće. Umjesto da se potpiše svojim imenom, on se potpisao imenom Zdravka Mamića. Takvo omalovažavanje Mamić nije mogao otrpjeti i, kada je zbrojio sve Drpićeve dosadašnje izgrede, zaključio je da od njega ima više štete no koristi. Pri tome nije istina da se nakon toga Drpić posvađao s Mamićem i prigovarao mu zbog te odluke.

Zbog pokazivanja stražnjice navijačima Hajduka Drpiću je propao transfer u TurskuZbog pokazivanja stražnjice navijačima Hajduka Drpiću je propao transfer u TurskuLista izgreda doista je podugačka. Nije rijetkost da su najbolji svjetski igrači ujedno i grešnici, Manchester United je oprostio Ericu Cantoni kada je ovaj udario navijača nogom u glavu, Napoli je opraštao Diegu Maradoni njegovu ovisnost o kokainu, Glasgow Rangers je opraštao alkoholizam Paulu Gascoigneu, ali Drpić nije ni Cantona ni Maradona ni Gascoigne, on je prosječan nogometaš, čak nije ni stalni reprezentativac, a takvima se ne prašta jer za to nema razloga.

Ante Drpić, Dinin otac, ugledni je zagrebački arhitekt, mama je također akademski obrazovana građanka, a Dino je u djetinjstvu bio uzorni dečko iz uzorne obitelji koja živi u Zagrebu, a korijene vuče iz južnih krajeva. Dino Drpić prvi je puta igrao u prvoj momčadi Dinama još 2000. godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka, kada ga je tadašnji i sadašnji trener Dinama Marijan Vlak kao 19-godišnjaka gurnuo u momčad na utakmici protiv Milana. Često govorilo da je jako talentiran, igrao je za mladu reprezentaciju Hrvatske. Iako je Miroslav Blažević rekao kako je Drpić jedan od najboljih obrambenih igrača koje je ikada vidio, ništa od toga nije se dokazalo kao činjenica.

Posljedice degutantnog ponašanja

Umjesto nogometne pažnje, Drpić je dobio medijsku pažnju zbog veze sa starletom Nives Zeljković s kojom se vjenčao 2005. godine u Las Vegasu te nakon toga dobio dvoje djece, Leona i Taishu. Taj brak stajao ga je dobrim dijelom karijere u Dinamu ali i u inozemstvu. Naime, primitivni navijači protivničkih klubova tijekom utakmica s Dinamom naslađivali su se uzvikujući seksualne komentare na račun njegove supruge što je on, logično, teško trpio.

Taj odnos s navijačima došao je do vrhunca u svibnju 2007. godine kada je nakon utakmice Dinamo-Hajduk u Zagrebu revoltiran povicima Hajdukovih navijača o njegovoj supruzi Nives Celzijus, došao ispod južne tribine te skinuo trenerku i pokazao im golu guzicu. Disciplinski sudac Prve HNL kaznio ga je s 20.000 kuna, kažnjen je i na zagrebačkom Prekršajnom sudu s 1000 kuna, te mora podmiriti 400 kuna sudskih troškova. Sutkinja je Drpića proglasila krivim za vrijeđanje moralnih osjećaja građana.

Samo pola godine kasnije Drpić je vidio posljedice svog degutantnog ponašanja. Jedna od tri najugledniji turskih momčadi Besiktas želio je kupiti Drpića, krajem siječnja 2008. godine sve je bilo dogovoreno a Dinamo je već bio najavio konferenciju za novinare na kojoj će objaviti odlazak Drpića. Besiktas je trebao platiti milijun eura odštete a Drpić bi potpisao ugovor na 4,5 godine te zarađivao 700 tisuća eura godišnje. Noć prije potpisivanja ugovora netko je predstavnicima Besiktasa dostavio snimku Drpićeve gole stražnjice i oni su istog trenutka odustali od kupnje Drpića. Zanimljivo, istovremeno je Drpića želio kupiti i njemački Dusburg, čak je nudio Dinamu veću odštetu no Besiktas ali i manju godišnju plaću Drpiću. Mamić se tada pokazao korektnim i odlučio je odreći se dijela prihoda samo da bi Drpić dobio veću plaću u Besiktasu. Službeno, Drpić je odbio Duisburg jer je to daleko slabija momčad od Besiktasa.

U novinskim komentarima tada se spominjalo kako je Drpić tim transferom mogao riješiti svoje financijske probleme. Prvi problemi pojavili su se s početkom veze sa Nives Zeljković koja je bila financijski vrlo zahtjevna a Drpić je tada, početkom 2005. godine, potpisao revidirani ugovor s Dinamom koji mu je donosio samo pet tisuća eura mjesečne plaće plus premije za pobjedu.

Početkom 2007. godine potpisao je novi ugovor kojim je zarađivao 12 tisuća eura neto mjesečno plus premije, čime je postao najbolje plaćeni igrač Dinama nakon Luke Modrića, Eduarda da Silve i Vedrana Ćorluke. No, kada volite Nives Zeljković i kockanje, onda je ta plaća također nedovoljna. Pri tome je u ugovoru stajalo da će se odšteta, koja će se dobiti prilikom Drpićeva odlaska u inozemni klub, podijeliti po pola između Dinama i Drpića. Sada, kada dug iznosi 350 tisuća eura, jasno je da Drpić neće dobiti ništa od te odštete već će Mamić tako naplatiti svoja potraživanja.
O Drpićevoj ljubavi spram kockanja prvo se pričalo samo u kuloarima, zatim su se na internet portalima počeli javljati ljudi koji su tvrdili kako su ga vidjeli u casinu, a najpoznatija je priča od prije godinu dana kada je navodno viđen u casinu u Branimir centru kada se razbjesnio zbog gubitka dvije tisuće eura.

Zefo mu ozeo mercedes zbog duga

Između redaka, Zdravko Mamić je potvrdio ove priče kada je rekao da ga je on osobno nekoliko puta vadio iz financijskih problema, što bi značilo da je pokrivao Drpićeve dugove. Najzanimljivija medijska priča vezana za njegove dugove objavljena je u svibnju prošle godine kada su zagrebačkim Trgom bana Jelačića s mercedesom projurili manekenke Iva Jerković i Lorena Čavar i svjedok iz procesa tzv. zločinačkoj organizaciji Josip Antić. Ispostavilo se da je mercedes registriran kao Drpićevo vlasništvo, ali je Nives Drpić izjavila da je taj automobil njezin suprug prodao prije nekoliko mjeseci ali ga novi vlasnik nije prenio na sebe. Navodno je Drpić posudio novac za kockanje od Josipa Antića, a kako taj novac nije mogao vratiti, onda je umjesto isplate duga Antiću dao mercedes.

Bio je to uvod u najgore mjesece u životu Dine Drpića. U listopadu je objavljeno kako Drpić duguje državi 774.219,71 kuna poreza. Drpić već dulje vrijeme nije podmirivao PDV i porez na dobit te doprinose za mirovinsko osiguranje. Njegovo je dugovanje bilo objavljeno na oglasnoj ploči s obzirom na to da mu zagrebački područni ured Porezne uprave Maksimir nije mogao dostaviti rješenje zbog promjene adrese. Supruga Nives Drpić tada je već postala neka vrsta glasnogovornice ovog bračnog para pa je tvrdila kako ih njihov knjigovođa uvjerava da je sve u redu te da će dug biti plaćen, što se koji tjedan kasnije i dogodilo. Navodno je i taj dug platio Zdravko Mamić. «Nismo bankrotirali. Imamo dovoljno novca na računu da poplaćamo sve dugove. Dino nema malu plaću kao obični građani», branila je Nives Drpić muža, koji je naveo da mu mjesečna primanja iznose 140.000 kuna bruto.

Tjedan dana kasnije u zagrebačkim Šestinama Drpića je zaustavila policija jer je koristio mobitel tijekom vožnje. Drpić je, nakon što ga je policajac zatražio dokumente, počeo vrijeđati. «Kretenu, glup si. Ne radiš svoj posao, kakav to auto voziš?», vikao je Drpić zbog čega su ubrzo su stigla još dvojica policajaca i nastavio riječima «Ne znate vi tko sam ja! Vidjet ćete vi svoje, mogli biste ostati bez posla». Kad su mu policajci rekli da je uhićen, Drpić im se nasmijao govoreći kako nisu normalni, te da on ne ide u postaju. Ipak su ga odveli. Zadržan je u postaji na četiri sata te je zbog drskog ponašanja morao je platiti 1394,90 kuna.

U to vrijeme jedina utjeha došla mu je od izbornika Slavena Bilića koji ga je pozvao u reprezentaciju, iako su mu neki prigovarali da je pozvao problematičnog igrača. Bilić je na te tvrdnje dao odgovor: «Gledajući kroz prizmu reprezentacije, odnosno reprezentativnog okruženja, o Dinu Drpiću kao igraču i profesionalcu možemo reći sve najbolje i to mišljenje dijele svi. Njegov pristup obavezama, treningu, odnos s kolegama, suigračima i svima u reprezentaciji je za primjer, kako na terenu, tako i van njega. S druge strane smatramo kako bi on, kao i svi drugi reprezentativci, svakako trebao voditi računa o svojim postupcima i onda kad nije u reprezentativnom okruženju. Žao nam je da je do ovoga uopće došlo, no iskreno vjerujemo kako će iz ove situacije Dino znati izvući odgovarajuće pouke».

Takva podrška Bilića sigurno je Drpiću više koristila no izjave njegove supruge koja je prošle godine izjavila kako njezin suprug ne voli izlaske u javnost kao ni davanje izjava novinarima kao što ona voli te je zato naziva «medijskom kurvom».

Mamićevi nervni slomovi

Upravo je Drpićev odnos spram novinara bio jedan od razloga zbog kojih je Zdravko Mamić znao izgubiti živce. Naime, u rujnu prošle godine, pred početak natjecanja u Kupu UEFA-a, Zdravko Mamić i igrači Dinama pojavili su se na konferenciji za novinare pri čemu je Mamić rekao «Evo, igrači će vam sve reći. Pitajte koga god hoćete, što god hoćete». Prvo pitanje novinari su postavili Drpiću na što je on odgovorio «Oprostite, nisam vas slušao. Ne razgovaram s novinarima». Na ovaj javni šamar Mamić je problijedio i promrmljao «nevjerojatno, stvarno nevjerojatno». Kasnije ga je Mamić, kao i mnogo puta do tada, bespotrebno branio riječima «Dino je principijelan i dosljedan svome stavu da već godinu i pol dana ne komunicira s novinarima, niti daje bilo kakve izjave za javnost. To je njegova volja i u takvoj smo situaciji ja, ili bilo tko drugi, nemoćni».

Ne postoji ni jedan ozbiljan europski nogometni klub u kojem bi nogometaš mogao oponirati prvom čovjeku kluba, kao što je to Drpić radio Mamiću.
Svoju najgoru godinu u životu Drpić je zaokružio još jednim ispadom sredinom prosinca u klubu Diamond. Pijani Dino Drpić navodno se nakon izlaska iz wc-a odlučio progurati do umivaonika jer mu se nije dalo čekati u redu. Jednom posjetitelju to se nije dopalo te je upozorio Drpića, na što mu je ovaj odvratio psovanjem. Kako se mladić nije prestrašio Drpićevih prijetnji, odlučio mu je na prostote odvratiti šamarom. U toaletu je tada nastala gužva, a zaštitari kluba doletjeli su istog trena i zgrabili Drpića. "Znate li vi tko sam ja?", derao se Drpić dok su ga zaštitari izbacivali iz kluba.

Novinari, s kojima Drpić ne razgovara, jedva su dočekali ovu priču kako bi je objavili a glasnogovornicu Nives Drpić nitko više nije ni slušao kada je izjavila kako ništa nije točno i kako je njezin suprug pomagao mladiću u nevolji i bespotrebno stradao. Nakon svega ovoga najbolji zaključak je dao Zoran Mamić, brat Zdravka Mamića, kada je na konferenciji za novinare rekao «Pogriješili smo što i prije nismo reagirali na njegove iščašene ispade». Konačno je nestala nedodirljivost koju je Mamić pružao Drpiću, igraču s najdužim stažem u današnjem Dinamu.

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika