23.12.2003. / 00:00

Autor: Borivoje Dokler

SABOR

SABOR IZGLASAO POVJERENJE SANADEROVOJ VLADI


U utorak je u Hrvatskom saboru izglasano povjerenje novoj Vladi mandatara Ive Sanadera. Odluka je donesena sa 88 glasova za, 29 protiv, dok je 14 zastupnika bilo suzdržano. Nova vlada imat će ukupno 14 ministarstava, pet manje nego u prethodnoj, a u njoj bi trebalo sjediti 12 HDZ-ovih ministara, jedan nestranački i jedna ministrica iz DC-a. HSLS, stranka koja je otpala iz sudjelovanja u vladi, na sastanku svog Velikog vijeća za vršitelja je dužnosti šefa stranke jednoglasno imenovala Ivana Čehoka. Odlučeno je da će stranka podržati Sanaderovu vladu,a u Saboru će osnovati zajednički klub zastupnika s Demokratskim Centrom.
Na konstituirajućoj sjednici u ponedjeljak, za predsjednika Sabora izabran je Vladimir Šeks (HDZ), a za potpredsjednike HDZ-ovci Luka Bebić i Darko Milinović, SDP-ovac Mato Arlović i HNS-ovka Vesna Pusić, dok će peti potpredsjednik biti izabran na jednoj od sljedećih saborskih sjednica. Za predsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva izabran je Damir Sesvečan (HDZ), a za potpredsjednika Srećko Ferenčak (HNS). Za predsjednika Odbora za izbor i imenovanja izabran je Branimir Glavaš (HDZ), a za potpredsjednika Božidar Pankretić (HSS). Dražen Bošnjaković (HDZ) predsjednik je Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, dok će dužnost predsjednika Odbora za zakonodavstvo obavljati SDP-ovac Josip Leko. Za tajnika Hrvatskog sabora izabran je Josip Sesar, bivši zastupnik HDZ-a, koji je na toj dužnosti zamijenio Danicu Orčić koja je podnijela ostavku.
Većinom glasova Hrvatski je sabor prihvatio HDZ-ov prijedlog izmjena Zakona o Vladi, Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija te Zakona o sustavu državne uprave, kojima su stvoreni zakonski okviri za formiranje vlade koja bi umjesto dosadašnjih 19 imala 14 ministarstava. Prijedlog su, uz zastupnike HDZ-a, podržali i zastupnici HSS-a, SDSS-a, zastupnik talijanske manjine Furio Radin te nezavisni zastupnik Ivo Lončar.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika