27.01.2009. / 16:56

Autor: Hina

Kineski predsjednik obilazi Europu

U pratnji kineskog predsjednika je veliko izaslanstvo sastavljeno od ministara vanjskih poslova, financija, trgovine, okoliša, te brojnih poslovnih ljudi

Kineski predsjednik Wen Jiabao otputovao je iz Pekinga na dugu europsku turneju u sklopu koje će posjetiti Europsku komisiju u Bruxellesu te Švicarsku, Njemačku, Španjolsku i Veliku Britaniju i pokazati spremnost Kine da surađuje u rješavanju globalne krize, objavila je agencija Nova Kina.

Kina je prošle godine postala treće svjetsko gospodarstvo po snazi, no i nju je pogodila kriza, što se očitovalo u padu gospodarskog rasta od jedan posto. Tako je prvi put u šest godina kineski rast izražen u jednoznamenkastoj brojci, devet posto.

Wen će biti među počasnim gostima Svjetskoga ekonomskog foruma u Davosu u srijedu, a sljedeća postaja bit će Berlin i sastanci s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te potpisivanje nekoliko ugovora.

U Bruxellesu će Wen sudjelovati na radnom sastanku Europske komisije i razgovarati s diplomatom Europske unije Javierom Solanom.

U Španjolskoj će kineski predsjednik razgovarati s kraljem Juanom Carlosom i premijerom Joseom Rodriguezom Zapaterom, a u Londonu s britanskim premijerom Gordonom Brownom.

Francuska agencija AFP ističe da je europskom turnejom kinesko vodstvo odlučilo obnoviti dijalog prekinut zbog pitanja Tibeta, pošto je Peking zamjerio francuskome predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, koji je u to doba predsjedao Europskom unijom, što se susreo s tibetskim duhovnim vođom Dalaj-lamom.

U pratnji kineskog predsjednika je veliko izaslanstvo sastavljeno od ministara vanjskih poslova, financija, trgovine, okoliša, te brojnih poslovnih ljudi.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika