29.01.2009. / 11:28

Autor: Mislav Šimatović

Harisa Silajdžića Hercegovci prijavili za ratni zločin

Kaznenu prijavu protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića podnijela je nevladina organizacija "Croatia Libertas": u udruzi tvrde da je Silajdžić potpisao zapovijed o osnivanju koncentracijskih logora kojih je na području BiH pod kontrolom bošnjačke armije bilo oko 200

Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru potvrdilo je da je primilo kaznenu prijavu za ratni zločin, koju je protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića podnijela nevladina organizacija "Croatia Libertas". Kaznenu prijavu udruge, koja se inače zalaže za uskrsnuće i neovisnost Herceg-Bosne, kantonalni će tužitelji proslijediti Tužiteljstvu BIH.

U kaznenoj se prijavi navodi da je Silajdžić kao visokopozicionirani funkcioner u vladi tadašnje Republike BiH, potpisao zapovijed o osnivanju koncentracijskih logora kojih je na području BiH pod kontrolom bošnjačke armije bilo oko 200. "U njima su od 1992. do 1995. godine mučeni i ubijani nebošnjaci", tvrdi predsjednik udruge "Croatia Libertas" Leo Pločkinić.

"Croatia Libertas" je do sada podnijela više kaznenih prijava protiv osoba iz političkih institucija, vjerskih organizacija i vojske, koje smatraju odgovornim za osnivanje logora za nebošnjake, kao i za kršenje ženevskih konvencija o ratovanju.

U priopćenju se navodi da su pred Kantonalnim sudom u Mostaru kazneno prijavljeni, između ostalih, Rasim Delić i Sefer Halilović, ratni zapovjednici Armije BIH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika