21.08.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

GOSPODARSTVO

ZAPADNI BANKARI ZAVRŠILI PODJELU TRŽIŠTA U SREDNJOJ I ISTOČNOJ EUROPI

ZAPADNI BANKARI ZAVRŠILI PODJELU TRŽIŠTA U SREDNJOJ I ISTOČNOJ EUROPI

Na međunarodnom bankarskom skupu, održanom u Budimpešti, zapadni su bankari zaključili da je raspodjela tržišta u Srednjoj i Istočnoj Europi uglavnom završena te da za nove pridošlice praktički nema mjesta, objavljeno je u Vjesniku. Onima pak koji su već ugrabili svoj dio kolača u privatizaciji bankarskih sektora tranzicijskih zemalja a nisu utvrdili jasnu i odlučnu strategiju daljnjeg razvoja, prognoziraju se velike teškoće u zadržavanju već osvojenog. Zapadni bankari posebno se žale na općenito nepovjerenje stanovnika tranzicijskih zemalja u bankarske institucije, a brinu ih i niska primanja zaposlenih te stoga imaju slabu kreditnu sposobnost. Kao teškoće spominju se slaba disciplina u vraćanju pozajmica i sklonost velikih poduzeća da kredite uzimaju izravno u inozemstvu i u stranoj valuti. Glavna prepreka bržem razvoju bankarstva u tranzicijskim zemljama je prijelaz na tržišno gospodarstvo koji u prvoj etapi uzrokuje krizu, visoku inflaciju i porast nezaposlenosti.
Međutim, očito je da sporost ekonomskog napretka tranzicijskih zemalja, sa svim spomenutim teškoćama i preprekama, nije obeshrabrila bankare koji su najavili još agresivniji prodor u te zemlje reorganizacijom i poboljšanjem kakvoće bankarskih usluga te snažnijim povezivanjem banaka i osiguravajućih društava.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika