12.02.2009. / 14:52

Autor: Sandra Županić

Nova inicijativa gradonačelnika: Bandić pod kontrolu stavlja 3 milijarde kuna

Ključni argument za uvođenje centralizirane javne nabave su efikasnija i transparentnija javna nabava, povećanje pregovaračke snage javnog sektora te slično

Zagrebački gradonačelnik Milan BandićZagrebački gradonačelnik Milan BandićGrad Zagreb osniva trgovačko društvo za poslove javne nabave pod nazivom "Zagrebačka središnja nabava". Osim za Zagreb ovo će društvo poslove obavljati i za Zagrebački holding, što se pokazuje opravdanim jer su Grad i Holding u 2007. putem javne nabave potrošili više od tri milijarde kuna. Ipak, Zagrebačka središnja nabava neće biti jedna od podružnica Holdinga nego zasebno trgovačko društvo. Društvo će moći obavljati nabavu i za treće stranke.

Ključni argument za uvođenje centralizirane javne nabave su efikasnija i transparentnija javna nabava, povećanje pregovaračke snage javnog sektora te slično.

Ovakvim principom javne nabave gradski čelnici će pokušati rušiti prenapuhane cijene građevinskih radova, objasnio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić: "Ovaj smo projekt pripremali godinu i pola jer se radi o vrlo ozbiljnom poslu. Cilj nam je biti racionalni i uštedjeti koju kunu u gradskom proračunu te da građani budu zadovoljni. Da smo bili pametni osnovali bismo takvo tijelo prije tri godine, ali tek sad su za to sazrijeli uvjeti."

Temeljni kapital društva iznosi 20 000 kn, a tajnik Gradskog poglavarstva Vidoje Bulum je na novinarsko pitanje tko će činiti skupštinu društva novinarima rekao "mislim da i vi znate tko", aludirajući na Bandića. Također, Gradsko je poglavarstvo danas ovlastilo Holding da naruči elaborat definiranja i implementacije strategije te njezine realizacije za ovo tijelo javne nabave. Za to je Holdingu odobreno 1,22 milijuna kuna.

Da se središnje tijelo nabave organizira kako trgovačko društvo, što je novost u Hrvatskoj, odobrilo je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a čeka se samo još potvrda Gradske skupštine.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika