Objavljeno u Nacionalu br. 692, 2009-02-17

Autor: Plamenko Cvitić

DRUGI ČOVJEK IZRAELSKE DIPLOMACIJE:

'Iran je još uvijek globalna prijetnja'

PINHAS AVIVI, diplomat s 40 godina iskustva, stigao je u posjet Zagrebu kako
bi hrvatskim dužnosnicima prikazao izraelsku politiku u novim okolnostimaPINHAS AVIVI, diplomat s 40 godina iskustva, stigao je u posjet Zagrebu kako bi hrvatskim dužnosnicima prikazao izraelsku politiku u novim okolnostimaProšlog tjedna, samo dan nakon izbora u Izraelu, u Zagreb je doputovao Pinhas Avivi, zamjenik generalnog direktora izraelskoga Ministarstva vanjskih poslova. Samo sat vremena nakon što je sletio u Zagreb, za Nacional je objasnio poruke koje je, u sklopu svoje europske diplomatske turneje, prenio hrvatskim državnim dužnosnicima. Već na početku razgovora naglasio je da zbog putovanja nije mogao pratiti rezultate izbora u svojoj domovini, dodajući pritom da u svom slučaju ne očekuje velike promjene - u Izraelu se, naime, diplomati ne mijenjaju unatoč promjenama na vlasti.

NACIONAL: Koja je svrha vašeg dvodnevnog posjeta Hrvatskoj?
- Došao sam vidjeti koje su mogućnosti da unaprijedimo naše odnose, pogotovo u ekonomskom smislu. Osim toga, došao sam izvijestiti vaše političare o danu poslije, odnosno o politici Izraela u bliskoj budućnosti. Činjenica je da se trenutačno nalazimo na prekretnici zbog triju događaja: promjene na čelu SAD-a, operacija u Gazi i izbora u Izraelu. Sve to utjecat će na Izrael.

NACIONAL: Krenimo onda kronološki: kako Izrael gleda na promjenu američke administracije?
- Mnogi me posljednjih dana pitaju što ćemo sada, i zato prvo želim naglasiti činjenicu da nas uz Sjedinjene Države veže partnerstvo. Kao diplomatski veteran s više od 40 godina iskustva, mogu reći da je svaki američki predsjednik uvijek gledao na Izrael kao na važno strateško pitanje. Jasno je da među različitim administracijama mogu postojati neke razlike, ali osnovni odnos ostat će nepromijenjen. Mnoge samo zanima kako će na te odnose utjecati činjenica da nova američka administracija namjerava ostvariti pozitivni dijalog s Iranom. Treba spomenuti i činjenicu da se za vrijeme Busha spominjao i pozitivni dijalog sa Sirijom, ali do toga očito nije došlo. Što se tiče Izraela, naš stav je vrlo jasan: po svaku cijenu treba spriječiti da Iran postane nuklearna sila. Jednostavno, smatramo da je za našu zemlju, ali i za druge, potencijalno vrlo opasna kombinacija dominantne ideologije u Iranu, njihova dosadašnjeg vojnog naoružanja, pri čemu najviše mislim na dalekometne rakete i mogućnosti da na njih stave nuklearne glave. Za nas je, dakle, jedino pitanje je li probleme s Iranom moguće rješavati na političke ili vojne načine. Dakako, politička opcija je najbolja, pa se mi zalažemo za međunarodnu koaliciju.

NACIONAL: Koje su realne mogućnosti suradnje Irana i SAD-a? Što se doista može promijeniti?
- Jedina realna opcija je da SAD, Kina, Rusija i Europa zajednički utječu na Iran i objasne iranskim političarima da se moraju ponašati pristojno. Pogotovo u svjetlu novih cijena nafte, koje su mnogo niže od onog što su Iranci očekivali. Iran mora shvatiti da nije u situaciji da si može dopustiti međunarodnu izolaciju. A u svemu tome nije presudno kako će se ponašati SAD, nego je mnogo važnije da europske zemlje, Kina i Rusija zauzmu čvrst stav o tom pitanju.

NACIONAL: Čini se da niste baš uvjereni da će Iran promijeniti svoje stavove.
- Ne ako se ne stvori ozbiljna globalna koalicija koja će ih uvjeriti da nema alternative. Ideologija u Iranu je toliko dominantna da ju je nemoguće promijeniti bez snažnog angažmana svih međunarodnih političkih aktera. Nitko mi ne može objasniti zašto Iran razvija dalekometno oružje, zašto širi svoj utjecaj u Rusiji, u Latinskoj Americi... Ako je Iranu cilj Izrael, rakete dometa tisuću kilometara su im i više nego dovoljne. Ali oni mnogim svojim postupcima, ako hoćete i lansiranjem satelita prošli tjedan, pokazuju da imaju mnogo ozbiljnije, šire i opasnije namjere.

IZRAELSKOG DIPLOMATA Pinhasa Avivija prošlog je četvrtka u Hrvatskom
saboru primio HDZ-ov zastupnik Mario ZubovićIZRAELSKOG DIPLOMATA Pinhasa Avivija prošlog je četvrtka u Hrvatskom saboru primio HDZ-ov zastupnik Mario ZubovićNACIONAL: Koja bi mogla biti uloga Europske unije u rješavanju problema na Bliskom istoku?
- Dugo vremena izraelski stav je bio da ne želimo nekoga da posreduje između nas i Palestinaca. Sada je situacija drukčija: danas želimo pozitivan doprinos u cijelom projektu oko Gaze. Primjerice, jedan od važnih zadataka je sprečavanje krijumčarenja oružja u Gazu. Dosad je ono na razne načine dolazilo do Egipta, pa potom u Gazu, a mi smatramo da na sprečavanju krijumčarenja treba raditi mnogo prije, već kad to oružje krene na put iz Irana.

NACIONAL: Čini se da za mnoge probleme u svom okružju Izrael direktno i najviše optužuje Iran.
- Da, jer je to nestabilna zemlja s opasnim aspiracijama. Ahmadinedžad se dugo vremena predstavljao kao Robin Hood za siromašne i na tome dobivao potporu, ali sve je očitije da on to nije. Siromašni su danas još siromašniji nego što su bili kad je on došao na vlast, a to generira veliko nezadovoljstvo. Povežite to s već spomenutim opasnostima iz te zemlje, i bit će vam jasno da se globalni politički igrači moraju ozbiljno baviti Iranom.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika