Objavljeno u Nacionalu br. 693, 2009-02-24

Autor: Eduard Šoštarić

Nasilnici protiv Hrvatske

Hrvatsku koče ljudi s dosjeom

Članovi marginalne stranke slovenskog naroda (SSN) prikupljaju 40.000 potpisa kako bi se referendumom spriječio ulazak Hrvatske u NATO, a među njima su pojedinci osumnjičeni ili optuženi za brojna kaznena djela

VOĐA STRANKE
POZNAT POLICIJI
Ladislav Troha, bivši časnik slovenske
vojske, jedan je od čelnika Stranke
slovenskog naroda; u jednom je
intervjuu priznao da je sudjelovao u
pokušaju ubojstva Zmage JelinčičaVOĐA STRANKE POZNAT POLICIJI Ladislav Troha, bivši časnik slovenske vojske, jedan je od čelnika Stranke slovenskog naroda; u jednom je intervjuu priznao da je sudjelovao u pokušaju ubojstva Zmage JelinčičaMarginalna izvanparlamentarna slovenska stranka koja broji približno 1500 članova i s trenutačnim stanjem na računu od 2,3 eura, čiji su pojedini čelnici i uže vodstvo stranke već dulji niz godina na naslovnicama crnih kronika, a neki od njih pravomoćno osuđeni za pokušaj ubojstva i pomaganje pri pokušaju ubojstva, preko noći je postala veliki međunarodni problem. Vođa Stranke slovenskog naroda, 28-godišnji Lovro Škrinjarič čiji je otac Hrvat, a majka Srpkinja, prošle je godine zajedno sa svojim bliskim prijateljem i jednim od čelnika SSN-a Andrejem Šiškom oslobođen optužbi da je prije četiri godine nogometnom selektoru slovenske reprezentacije Matjažu Keku, tada treneru NK Maribor, zajedno sa Šiškom prijetio, onemogućavao mu kretanje i organizirao upad "Viola" u svlačionice kluba.

Spomenuti Andrej Šiško trenutačno je na izdržavanju 22-mjesečne kazne za pokušaj ubojstva, a treći čelnik stranke Ladislav Troha, kontroverzni časnik Slovenske vojske, prije osam godina je u intervjuu priznao kako je sudjelovao u pokušaju ubojstva tadašnjeg predsjednika slovenskog parlamentarnog Odbora za obranu Zmage Jelinčiča. Ta je skupina inicijativom za prikupljanje 40 tisuća potpisa do 26. ožujka 2009., kako bi se održao referendum protiv ulaska Hrvatske u NATO, dovela u pitanje proširenje Saveza na Hrvatsku, ugrozila strateške interese Saveza u stabilizaciji regije jugoistoka Europe, a najviše glavobolje zadala je slovenskom državnom vrhu i premijeru Borutu Pahoru koji trpi neviđene pritiske zapadnih saveznika da riješi novonastalu situaciju i omogući primanje Hrvatske u punopravno članstvo do 3. travnja 2009.
"Inicijativu za referendum plaćamo iz svog džepa, jer na računu stranke imamo 2,3 eura. Ne možemo okrenuti leđa potpisnicima, kojih ima nešto više od 5 tisuća, koji su nam omogućili sve ovo da Slovenija ne pristane ući u vojni savez s okupatorom.


Možda to nije prava riječ i zvuči pregrubo, ali ovo je jedini način da natjeramo slovensku vladu kako bi riješila s Hrvatskom osamnaest godina stara pitanja vezana uz granicu i stala u zaštitu slovenskih nacionalnih interesa. Slovenska politička elita prošlih je godina pitanje graničnog spora s Hrvatskom spominjala samo uoči izbora. Mi nismo šovinisti i ne mrzimo Hrvatsku, ovo je samo dobar povod da ono što obje političke elite u Hrvatskoj i Sloveniji nisu mogle tako dugo riješiti konačno riješimo", rekao je predsjednik Stranke slovenskog naroda Lovro Škrinjarič Nacionalovim novinarima koji su s njim razgovarali u Rogaškoj Slatini. Skupinu slovenskih političkih marginalaca predstavljaju vođe navijačke skupine Viole iz Maribora Andrej Šiško i odvjetnički pripravnik Lovro Škrinjarič, te bivši časnik Slovenske vojske Ladislav Troha, inače prvi zapovjednik specijalne vojne postrojbe u sklopu brigade Moris iz Kočevske Reke. Troha je navodno otet na nekoliko mjeseci, pa potom pušten, a da se nikad nije otkrilo je li stvarno bio otet ili je otmicu inscenirao. Spomenuta skupina postala je predmet rasprava na sastancima slovenskog državnog vrha s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom i glavim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom.
Pahora su toliko stisnuli u kut da je na posljednjem sastanku s vodstvom SSN-a čak dopustio da se u ime nacionalnih interesa i rješavanja situacije s referendumom na sastanku izravno iz zatvora pojavi i Andrej Šiško, koji je na 22-mjesečnom izdržavanju kazne zbog pokušaja ubojstva. Njegov prijatelj, a sada predsjednik SSN-a Lovro Škrinjarič bio mu je branitelj na suđenju.
Zanimljivo, na tom istom suđenju kao optuženik pojavio se i slovenski nacionalist Zmago Jelinčič, međutim, on je oslobođen optužbi, a Andrej Šiško i Matjaž Jerič osuđeni su zbog pokušaja ubojstva. Njih se teretilo da su 11. kolovoza 1992. u Brestnici kod Maribora u automobil Zastava 101 ubacili eksploziv s ciljem da ubiju Milana Klementa, a da im je pritom Zmago Jelinčič pomagao.
Veza s Jelinčičem nije se mogla dokazati u svemu tomu, pa je on oslobođen optužbi, a Šiško se branio tvrdnjom kako to zapravo nije bio eksploziv nego improvizirana naprava za zastrašivanje. Stranka slovenskog naroda je nastala 90-ih kao proizvod frakcijskih borbi unutar stranke Zmage Jelinčiča, kojeg je dio članstva napustio i utemeljio spomenutu političku stranku. Sadašnji predsjednik Lovro Škrinjarič je o Jelinčiču rekao:

"Slovenski parlament je cirkus, a Zmago Jelinčič klaun u njemu. On je retoričar, populist, ali kad treba nešto konkretizirati, brzo se povuče. Njemu je jako dobro u parlamentu, na njihovu je platnom popisu i razumljivo je da mu je manevarski prostor ograničen. Izjavio je kako podržava inicijativu za referundum, ali ništa ne čini konkretno da do referenduma i dođe, dakle, ništa ne čini na organizaciji i prikupljanju potpisa." Škrinjariča smo pitali i što se zapravo događalo na posljednjem sastanku sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, odnosno na što je Pahor mislio kad je rekao kako je postignut korak naprijed, na što je Škrinjarič odgovorio: "Pahor je u razgovorima vrlo uvjerljiv, ali i pomirljiv, nije se ponašao prema nama kao da smo nešto beznačajno. Suočili smo argumente, ali rješenja nije bilo. Bilo PRITISAK ZAPADA, američki predsjednik Barack
Obama već u travnju žele
vidjeti Hrvatsku u NATO-uPRITISAK ZAPADA, američki predsjednik Barack Obama već u travnju žele vidjeti Hrvatsku u NATO-unam je jasno da je Pahorova pozicija vrlo teška pred NATO-om i dogovorili smo se da se nakon sastanka izjavi tako nešto, odnosno da je postignut korak naprijed."
Zajedno sa Škrinjaričem na sastanku je bio i bivši kontroverzni časnik Slovenske vojske, jedan od čelnika SSN-a, Ladislav Troha, s kojim smo se prošlog vikenda susreli u Vrhniki. Troha je postao poznat kad se 1998. zbog problema koje je imao u slovenskoj vojsci odlučio za neobičan prosvjed. Cijelo je ljeto stajao uz jarbol za zastavu nasuprot ulazu u slovenski parlament, svirao gitaru i prolaznicima objašnjavao da slovenski vojnici nemaju zaštitne maske ni inženjerijski alat, da im je obuća loša, kako se švercalo oružje i slično. Slovenska vojska ga je zbog toga izbacila iz aktivne službe.
Međutim Troha je ubrzo vraćen, i to u Ministarstvo obrane, u odjel za zaštitu i spašavanje, sve do 19. siječnja 2001., kada je "nestao" na pet mjeseci, odnosno kada je izvršena njegova otmica samo deset dana nakon intervjua u kojem je iznio teške optužbe na račun Janeza Janše i priznao sudjelovanje u zataškavanju pokušaja ubojstva Zmage Jelinčiča.

Troha je Nacionalovu novinaru rekao kako vrlo često ljetuje u Hrvatskoj na otoku Čiovu i da apsolutno nema ništa protiv Hrvatske, ali ima protiv slovenskih vlada koje su se pokazale vrlo slabe u zaštiti slovenskih nacionalnih interesa: "Za nas je jedino prihvatljivo rješenje zatečeno stanje na granici s 25. lipnja 1991. To piše i u slovenskom ustavu, odnosno Ustav jasno govori o granicama između tadašnjih republika. Kad bi se riješila granična pitanja među nama susjedima, Hrvatska i Slovenija bi zaista mogle sinergijom ostvariti puno drugih ciljeva prije svega na gospodarskom planu i u turizmu. Za nas je neprihvatljiva međunarodna arbitraža na sudu, jer sud uzima u obzir zatečeno stanje i Hrvatska je u prednosti zbog toga."
Na pitanje očekuje li stranka da će prikupiti potreban broj potpisa za referendum, Troha je rekao da to ovisi i o mogućnosti stranke da se pojavi u slovenskoj javnosti i medijima. Kako sada stvari stoje, tvrdi Troha, primjetna je blokada medijskog prostora, mediji nastoje kompromitirati vodstvo stranke na sve moguće načine i vjerojatno će se takav trend nastaviti.

Bivši zapovjednik slovenske elitne vojne postrojbe u brigadi Moris s početka devedesetih uzdrmao je državni vrh prije osam godina kad je izjavio kako je na zahtjev tadašnjeg ministra obrane Janeza Janše 1993. sudjelovao u podmetanju bombe ispod automobila Zmage Jelinčiča. Kako je tada pisao novinar Igor Mekina iz Ljubljane, Ladislav Troha je priznao da je na molbu pretpostavljenih falsificirao stražarske knjige, kako bi onima koji su podmetnuli bombu pod Jelinčičev automobil - osigurao lažni alibi. Slovenska policija je odmah poslije pokušaja napada uz pomoć svjedoka došla do tragova koji su vodili do bombaša.
Međutim, nije bilo svjedoka koji bi povezao pripadnike vojne postrojbe i Janšu s Jelinčičevim Volvom. Sve dok Troha nije osvježio sjećanje i rekao kako mu je u podne 13. travnja 1993. u Ministarstvu obrane njegov nadređeni, zapovjednik Anton Krkovič, rekao da "ima pizdariju"; jer je te noći u tri sata poslije ponoći eksplodirala bomba ispod Jelinčičeva Volva 460, parkiranog u najužem središtu Ljubljane. Policiji je trag ponudio čuvar iz obližnje tvrtke koji je izjavio kako je opazio da ispred zgrade gore-dolje šeće mlađi muškarac. To ga je zainteresiralo jer bila je kasna noć. Primijetio je da je muškarac ušao u Fiat Uno, sa zagrebačkim tablicama, što je inspektore veoma brzo dovelo do pripadnika specijalne brigade Moris Roberta Suhadolnika, koji ima upravo takav automobil.

Troha je svjedočio da su u bombaškom napadu sudjelovala još dva pripadnika Morisa. Još 1993. kriminalisti bi stegnuli obruč oko osumnjičenih, da bojnik Troha nije dobio poziv za sastanak u Ministarstvu obrane u Ljubljani. "Što je bilo, bilo je. Ministar Janša moli da nekako spasimo ovu stvar", upozorio je Trohu njegov zapovjednik Anton Krkovič. Troha je shvatio da će se ministar Janša pobrinuti da ministar unutarnjih poslova Ivo Bizjak ne traži efikasnu istragu.
Na izričito Trohino pitanje Krkovič mu je tada odgovorio da je akcija autorizirana kako bi se uplašio Jelinčič. PONIŽENJE ZA PREMIJERA Slovenski premijer Borut Pahor
otputovao je hitno u Maribor kako bi sudjelovao u radu vodstva minijaturne SSN; na slici s predsjednikom SSN-a Lovrom ŠkrinjaričemPONIŽENJE ZA PREMIJERA Slovenski premijer Borut Pahor otputovao je hitno u Maribor kako bi sudjelovao u radu vodstva minijaturne SSN; na slici s predsjednikom SSN-a Lovrom ŠkrinjaričemJelinčič je tada vodio parlamentarni Odbor za odbranu, zbog čega ga je Janša imao na meti kao opasnog političkog neprijatelja. Stoga, smatrao je Troha, Janez Janša je kao ministar obrane neposredan izvršitelj čitave akcije. Konačno, Troha je popustio pod pritiskom pretpostavljenih i osigurao alibi osumnjičenom Suhadolniku, izjavivši da je u vrijeme eksplozije bio na straži, zbog čega je falsificirao i knjige straže. Istraga je odjednom stala i policiji nije preostalo ništa drugo nego da podigne prijavu protiv "nepoznatog počinitelja". Nakon intervjua Ladislava Trohe u kojem je razotkrio kompromitirajuće podatke o slovenskim političarima, njegov je brat prijavio Trohin nestanak policiji 18. siječnja 2001. Policija i slovenski mediji tvrdili su tada kako se Troha sklonio poslije intervjua dok se ne stišaju reakcije na njegove tvrdnje. Ladislav Troha pronađen je pet mjeseci poslije u blizini Vrhnike. Troha je ležao vezanih ruku i nogu pokraj puta. Do danas se o toj otmici ništa nije doznalo niti su se utvrdile činjenice je li i tko je oteo Trohu ili je Troha sve to inscenirao.

Troha je bio povezan i sa slučajem koji je Janšu stajao funkcije ministra obrane. Afera, vezana uz specijalnu postrojbu Moris, poznatija kao slučaj Depala vas, izbila je kad su vojnici bojnika Ladislava Trohe pod izgovorom istrage zbog otuđenih povjerljivih vojnih dokumenata napravili zasjedu na magistralnoj cesti Ljubljana - Maribor i kod izlaza za Depalu vas presreli automobil Tone Smolnikara, izvukli ga kroz prozor, odveli na ispitivanje i podvalili mu lažne dokumente. Smolnikar je isprebijan i završio je u bolnici, a Janša je bio prisiljen da zbog toga podnese ostavku. Moris je potom rasformiran, a slučaj uz pomoć političkih simpatizera na ključnim funkcijama u tužiteljstvu jednostavno zataškan.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika