Objavljeno u Nacionalu br. 693, 2009-02-24

Autor: Plamenko Cvitić

Optužbe Jadranke Kosor

'Nalogodavci': Milan Bandić i Branimir Glavaš

JADRANKA KOSOR,
potpredsjednica Vlade,
branitelje je javno optužila da rade po 'zapovijedi svojih nalogodavaca', a po svemu sudeći pritom je mislila na Milana Bandića i Branimira GlavašaJADRANKA KOSOR, potpredsjednica Vlade, branitelje je javno optužila da rade po 'zapovijedi svojih nalogodavaca', a po svemu sudeći pritom je mislila na Milana Bandića i Branimira GlavašaVrh vladajuće stranke uvjeren je da iza prošlotjednog istupa braniteljskih udruga stoje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš. To, naime, proizlazi iz činjenice da su se o nestanku novca iz Braniteljskog fonda oglasile samo zagrebačke i osječke braniteljske udruge, koje jedine nisu pod izravnom kontrolom HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića. Predsjednik zagrebačke Hvidre Ivan Pandža često se spominje kao osoba povezana s Milanom Bandićem, a šef osječke Hvidre Miljenko Kolobarić uvijek se vezao uz ime Branimira Glavaša. Upravo iz tih razloga Jadranka Kosor već je u prvom odgovoru na optužbe branitelja njihove čelnike optužila da rade po "zapovijedi svojih nalogodavaca", iako pritom nije objasnila na koga točno misli. Ipak, cijeli slučaj oko nestanka novca iz Braniteljskog fonda prema nekim indicijama nije bio (samo) politički obračun, nego postoje indicije da se s braniteljskim novcem odista događalo nešto čudno. Nacionalovi izvori iz financijskih krugova ističu da u cijelom slučaju ima još mnogo neodgovorenih pitanja. To se posebice odnosi na činjenicu da Vlada u svom demantiranju nije ponudila ni jedan čvrst dokaz koji bi oborio tvrdnje čelnika Hvidre, što je za posljedicu imalo sve snažnije glasine da se na putu iz Mađarske u Hrvatsku nešto čudno događalo s 1,4 milijarde kuna.

Čelnici zagrebačke Hvidre na svojoj su konferenciji za medije teško optužili Vladu da je uzela sredstva od prodaje Ine u iznosu od 1,4 milijarde kuna koja su trebala stići u Braniteljski fond. Premda su mnogi suglasni da način i ton njihova javnog istupa nije bio posve primjeren, branitelji su ipak Vladi postavili dva jasna pitanja: zašto im nije omogućen uvid u poslovanje fonda, odnosno zašto upravljanje braniteljskim novcem nije transparentno. Drugo pitanje, dakako, bilo je ono vezano uz stanje na računu - zašto u ukupnoj svoti nedostaje već spomenuti iznos.

Potpredsjednica vlade Jadranka Kosor na te je optužbe odgovorila još iste večeri, no njezinu reakciju mnogi smatraju znakovitom. Ona je, naime, u društvu Josipa Glavaša, predsjednika uprave Erste invest društva koje upravlja Fondom, optužila branitelje za "nevjerojatne i morbidne laži". Nejasnu obranu od vrlo jasnih optužbi nastavila je i Koordinacija braniteljskih udruga za koju se smatra da je pod kontrolom HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića. To je tijelo dan poslije demantiralo svoje kolege apsurdnim tvrdnjama da "Braniteljski fond stipendira školovanje djece siromašnih članova", što je bez svake sumnje za pohvalu, ali nimalo ne demantira optužbe o nestanku 1,4 milijarde kuna.

Nemušta obrana Jadranke Kosor i HDZ-u bliskih branitelja stoga je otvorila brojne sumnje na koje će sljedećih dana netko iz Vlade ipak morati razumno odgovoriti. Naime, dok to ne učine, otvoren je prostor za mnoge teorije o nestanku golemog iznosa novca, a prema nekima sve upućuje na to da se u Braniteljskom fondu odista zbivalo nešto neobično. U domaćim financijskim krugovima posljednja dva dana najčešće se spominje scenarij po kojem se novac "slučajno" zagubio na putu do Braniteljskog fonda zato što je Ministarstvo financija zbog problema s likvidnošću tom svotom "odradilo" neka hitna plaćanja. Po toj teoriji, iako je prvotna namjera bila vratiti utrošeni novac i transferirati ga u Braniteljski fond, namirenje se odužilo, a u međuvremenu su mnogi branitelji došli do saznanja zašto im kasne uplate na račune.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika