23.08.2002. / 00:00

Autor: Nacionalov anketni tim

NJEMAČKA I NACIZAM

SUDSKI POSTUPAK NA 100. ROĐENDAN LENI RIEFENSTAHL

...


Njemačko državno tužiteljstvo pokvarilo je proslavu 100. rođendana njemačke režiserke Leni Riefenstahl, objavivši da je preuzelo tužbu jedne njemačke romske organizacije, koja je optužila Leni Riefenstahl da je sudjelovala u progonu Cigana za drugog svjetskog rata, te o njihovoj sudbini kasnije lagala. Leni Riefenstahl, koja je tridesetih godina snimila neke od najpoznatijih nacističkih propagandnih filmova, uvijek se ograđivala od nacizma i njegovih zločina. No, za nju je vrlo nezgodno što je snimajući početkom četrdesetih godina film “Tieflands” koristila 120 statista romske nacionalnosti, koji su dovedeni na snimanje iz koncentracionih logora u Berlinu i Salzburgu, te nakon završetka filma vraćeni natrag u logor.

U jednom nedavnom intervjuu, upitana o tome, ona je odgovorila da se nikome od njih nakon što su snimili film ništa zla nije dogodilo, te da su “svi Romi koji su sudjelovali u filmu viđeni živi nakon rata. Njemačka romska organizacija “Rom”, koja ima sjedište u Kolnu, tvrdi međutim da je Leni Riefenstahl lagala, što se lako može provjeriti usporedbom njene liste romskih statista i službenih dokumenata iz nacističkih koncentracionih logora, koji pokazuju da su mnogi od njenih statista u logorima umrli. Uz to, ova organizacija tvrdi da postoje još svjedoci o stradanjima njenih statista u logorima, koji to mogu potvrditi i pred sudom. Državno tužiteljstvo je objavilo da će provjeriti navode iz romske tužbe protiv Leni Riefenstahl, a ako su navodi točni protiv ne bi se mogla podignuti optužnica zbog negiranja holokausta. Ona, pak, tvrdi da je u spomenutom intervjuu bila krivo interpretirana.

Ukoliko ste obožavatelj Leni Riefenstahl posjetite site
www.leni-riefenstahl.de/eng

Vezane vijesti

Zabrinutost zbog proturomske ksenofobije

Zabrinutost zbog proturomske ksenofobije

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin na početku plenarne sjednice Hrvatskog sabora danas je u ime… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika