04.03.2009. / 09:53

Autor: Katarina Zorić

Mesić kažnjava i trećeg generala: I Mirko Norac ostaje bez odličja

Prilikom oduzimanja odlikovanja Koradeu, Mesić je tada rekao da će mu se oduzeti sve ono što se na određen način opisuje kao časnost jer se nije časno ponašao. Jednaki će kriteriji biti primjeneni i u slučaju Vladimira Zagorca, ali i u Norčevom slučaju

Mirko Norac dobio je 12 odlikovanja koja će mu sada najvjerojatnije biti oduzetaMirko Norac dobio je 12 odlikovanja koja će mu sada najvjerojatnije biti oduzetaNakon Ivana Koradea i Vladimir Zagorca bez ratnih odličja mogao bi ostati i Mirko Norac. Kako doznaje Večernji list, predsjednik Stjepan Mesić sprema se pokrenuti proceduru oduzimanja odličja Mirku Norcu koji trenutno služi kaznu zbog ratnog zločina.

Na taj korak Mesić se nije odlučio zbog nepravomoćne presude nego zato što je Norac bježao i nije poštovao zakone Republike Hrvatske. U Uredu predsjednika kažu kako Mesić ima potpuno pravo na takav potez.

"Na temelju članka 97. Ustava i čl. 36. Zakona o odlikovanjima, predsjednik može po vlastitoj odluci oduzeti odlikovanje i priznanje ako nositelj odlikovanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim načelima Hrvatske. Predsjednik je to učinio i 16. travnja 2008. u vezi s umirovljenim generalom Koradom, koji je ubio petero ljudi i na to će se pozvati i kad je riječ o umirovljenom generalu Zagorcu", ističu u Uredu predsjednika.

Prilikom oduzimanja odlikovanja Koradeu, Mesić je tada rekao da će mu se oduzeti sve ono što se na određen način opisuje kao časnost jer se nije časno ponašao. Jednaki će kriteriji biti primjeneni i u slučaju Vladimira Zagorca, ali i u Norčevom slučaju.

Mirko Norac dobio je 12 odlikovanja, spomenica i medalja od 1992. do 2000. godine. Trenutno služi kaznu zbog ratnog zločina u Gospiću, a dodatno je nepravomoćno osuđen za ratni zločin u Medačkom džepu.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika